Alfred Laurențiu Mihai a explicat de ce „Ordonanța Trenuleț” este o misiune dificilă, dacă e să luăm în calcul condițiile economice severe, generate de pandemie și agravate de război dar și de necesitatea asigurării unei puteri de cumpărare sustenabile, în special pentru categoriile vulnerabile de populație.
Senatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai a explicat de ce „Ordonanța Trenuleț” este cu adevărat o misiune dificilă pentru alianța de la guvernare şi de ce se vor îngheța anumite sporuri, indemnizații, prime, cupoanele sociale pe întreg anul 2023.
Alfred Laurențiu Mihai: „Astăzi este vorba despre „Ordonanța Trenuleț” – modul prin care, odată cu revenirea PSD la guvernare și asumarea portofoliului ministerului Finanțelor, încercăm refacerea echilibrelor bugetare și a puterii de cumpărare: în folosul tuturor cetățenilor, a celor care și-au pus încrederea în clasa politică și în misiunea acestora de a îi proteja.
Vor fi afectate în special pentru categoriile vulnerabile de populație
Misiunea, în sine, este una dificilă, dacă e să luăm în calcul condițiile economice severe, generate de pandemie și agravate de război dar și de necesitatea asigurării unei puteri de cumpărare sustenabile, în special pentru categoriile vulnerabile de populație.
Pentru întreaga populație a României, considerăm că următoarele prevederi sunt extrem de importante. Pentru noi sunt la fel de importante, pentru că ne ajută să ne păstrăm promisiunile.
„Ordonanța Trenuleț”, care vizează creșterile de salarii și pensii militare, este una care ne-ar permite să limităm deficitul bugetar creat de guvernările anterioare și să realizăm economii consistente, de aproximativ 18 miliarde de euro, pe întreg anul 2023”, a informat senatorul PSD.
Această ordonanță îngheaţă următoarele sporuri, prime, ajutoare
Senatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai a enumerat câteva dintre măsurile sociale care nu se vor mai lua pe tot parcursul anului 2023, şi spune:
1) Îngheață sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, la nivelul anului 2022, ceea ce va conduce la o economie de 6,7 miliarde de lei.
2) Îngheață indemnizația de hrană la nivelul din 2022. Se economisesc 0,978 de miliarde lei.
3) NU se mai acordă premii la stat, iar orele suplimentare se compensează exclusiv cu timp liber. Astfel se reduce cu 5,68 miliarde de lei necesarul de finanțare.
4) Îngheață anumite categorii de indemnizații și rente viagere. Costuri vor fi reduse cu 1,96 miliarde de lei.
5) Pentru polițiști, personal militar și din administrație penitenciarelor se mențin anumite categorii de drepturi și NU se mai acordă ajutoare la trecerea în rezervă/pensionare. Se reduce necesarul de finanțare cu 2,5 miliarde de lei.
6) Nu se acordă cupoanele sociale și se prorogă unele prevederi din Legea Educaţiei Naţionale, pentru a scădea cheltuielile cu o sumă consistentă, 72 miliarde lei.
Este una dintre măsurile prin care încercăm să echilibrăm balanța financiară, astfel încât bugetul de stat să nu aibă de suferit și, implicit, nici cetățenii României”, a explicat senatorul PSD pe contul său de Facebook.