Ministerul Justiției a răspuns solicitărilor Evenimentului zilei și a trimis, în exclusivitate, Ordinul ministrului numărul 790/20 martie 2006, prin care Monica Macovei a dispus ca patru persoane să poată intra în arhiva SIPA chiar din martie 2006.
Prima intrare în camera documentelor s-a făcut fără acte și fără certificate ORNISS, încă din ianuarie 2006. Pentru ca totul să fie acoperit legal, ministrul Macovei a dispus ca cei care vor avea dreptul să citească documentele să fie însoțiți de nouă ofițeri sau subofițeri din toată SIPA, probabil de încredere ai ministrului. Evenimentul zilei publică, în exclusivitate, lista și ordinul ministrului. Prin acest document se demonstrează încă o dată că fostul judecător Cristi Danileţ a intrat în arhivă încă din 2006 și nu așa cum a susținut în cadrul emisiunii de la RRA, din 26 mai a.c., când a spus că prima sa intrare în arhivă a fost abia în 2007. Conform documentului, dintre cei care au fost trimiși să participe la studierea arhivei au fost nominalizați: Claudiu Octavian Secașiu, istoric; Marius Oprea, istoric; Cristi Danileţ, consilier al ministrului Justiției; Doru Dobocan, procuror și la acel moment șeful DGPA(fosta SIPA); Florian Ungur, inginer, directorul general adjunct al DGPA.
Judecătorul, contrazis de istoricul Marius Oprea
În declarațiile date pentru EVZ, istoricul Marius Oprea suține că în arhiva SIPA s-a intrat, în cadrul comisiei avizate de ministrul Monica Macovei, încă din 2006, iar ordinul ministrului este nr. 790 din 20.03.2006, prin care s-a constituit prima comisie de inventariere a arhivei SIPA, formată din Claudiu Octavian Secașiu, Marius Oprea, Cristi Danileț, Doru Dobocan și Florian Ungur. Mai mult, istoricul susține că, deși făcea parte din comisie împreună cu Cristi Danileţ, nu a avut acces la documente pentru că nu avea certificate ORNISS, dar că i s-a povestit, în detaliu, ce era în documente. Marius Oprea a declarat că a existat încă de atunci o arhivare, un opis al Arhivei, în format electronic dar și olograf și că un CD cu datele pe care le conținea arhiva i-a fost înmânat ministrului Monica Macovei, în 2005, de cei trei ofițeri ai SIPA care i-au însoțit într-o noapte pe Monica Macovei și pe Dan Tapalagă în arhiva aflată atunci la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Cristi Danileţ vorbește la Ambasada SUA despre secretele SIPA
HOTNEWS publica, în 30 martie 2011, mai multe documente privind aspecte din Justiție. Astfel, într-o telegramă WIKILEAKS este publicată o notă cu o discuţie a Ambasadei SUA cu Cristi Danileţ: „Dosarele SIPA conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale potrivit cărora unele judecătoare au făcut avorturi”, spunea acesta.
„Fondatorul SoJust, Danileţ (care a făcut parte din echipa lui Macovei), a spus consilierilor politici că SIPA era, în esenţă, serviciul propriu de informaţii al Ministerului de Justiţie, care avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar a cetăţenilor de rând, le povestea Cristian Danileţ oficialilor SUA. El le-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale potrivit cărora unele judecătoare au făcut avorturi (…)”.
Danileţ a divulgat că, deşi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justiţie a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici, accesibile ministrului de Justiţie”, se arată într-o telegramă trimisă în 2009 la Washington de Ambasada SUA din România şi consultată de HotNews.ro. Subiectul telegramei: „O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România”.
În telegramă apare scris:
„Atenţia presei s-a concetrat şi pe propunerea ministrului de Justiţie, Predoiu, de a reînvia Serviciul Intern de Protecţie şi Anti-corupţie (SIPA), desfiinţat de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, în 2005”.
Era, a notat Danileţ, o reîntoarcere la epoca Ceauşescu şi era greşit să crezi că poţi forţa prin şantaj judecătorii să se reformeze.
Similar, vicepreşedintele CSM, Licu (n.r. - Bogdan Licu), a spus consilierilor politici că CSM i-a spus categoric ministrului de Justiţie, Predoiu, că reînvierea SIPA era o idee proastă. Predoiu ceruse ulterior o întrevedere cu liderii CSM pentru mai multe discuţii suplimentare, dar CSM refuzase să participe.
Şeful ANI, Cătălin Macovei, a spus că problema SIPA a apărut pentru un moment şi în timpul Summit-ului Justiţiei convocat de Băsescu: Geoană ceruse ca Predoiu să explice logică de a reînvia serviciul. Băsescu a intervenit şi a spus că „acest lucru nu este pe agenda noastră de azi” şi Geoană s-a retras. În finalul telegramei, într-un comentariu propriu al ambasadei, marcat ca atare în text, se spune:
Adnotarea Ambasadei SUA
„Echipa adunată de noi cu reformişti din sectorul justiţiei este marcată de neînţelegeri, mulţi pur şi simplu nu colaborează bine. Este revelator, de exemplu, faptul că vicepreşedintele CSM Licu a cerut ca întâlnirea noastră să fie „off the record” şi să nu fie adusă la cunoştinţa Preşedintelui CSM. Licu ( n.r. - Bogdan Licu) a şi opinat că poate ar fi fost mai bine dacă CSM-ul ar fi fost desfiinţat şi că arhitectura din justiţie să fie redesenată de la zero. În orice caz, el a insistat că reformiştii încă reuşeau să câştige unele lupte şi că erau ultimul parapet între politicieni şi judecători. Licu a catalogat refuzul CSM de a susţine încercările transparente ale ministrului Justiţiei, Predoiu, de a-l trage pe linie moartă pe şeful DNA, Morar, ca fiind o altă victorie recentă (…). Judecătorii tineri, inclusiv grupul SoJust (n.red. Danileţ, Dumbravă etc.), au mulţumit Ambasadei pentru susţinerea unor idei de-ale lor, cum ar fi propunerea lor de a publica toate deciziile judiciare pe internet – o simplă, dar puternică modalitate de a mări transparenţa ce a fost acum acceptată şi de seniorii din CSM (implementarea completă este promisă până la sfârşitul anului 2010). În ceea ce priveşte alte iniţiative ale Ambasadei, lucrăm acum foarte aproape cu Societatea Academică Română (ONG finanţat de Soros şi condus de Monica Macovei), (un loc de refugiu pentru mulţi oficiali ai Ministerului de Justiţie din epoca Macovei), să organizăm o conferință unde magistraţi din România, Bulgaria şi Moldova pot să întâlnească omologi de-ai lor din SUA, Marea Britanie, Olanda şi alte ţări, pentru a compara date despre cele mai bune practici şi să discute posibile soluţii – logica fiind că putem mobiliza puterea ‘soft’ a discuţiilor de la egal la egal pentru a promova reforma într-o instituţie care într-un mod vigilent îşi păzeşte independenţa”.
Nota redacţiei: Textul dintre ghilimele reprezintă traducerea, aşa cum apare în telegramele Ambasadei SUA, publicat de HotNews în 2011.