Guvernul nu a publicat Ordonanțele adoptate marți seara în Monitorul Oficial. Acuzații dure că sunt modificate inclusiv după adoptare
Cele 25 de Ordonanțe de Guvern, care au fost adoptate marți seara de Guvernul Orban, nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, pentru simplu motiv că nu au fost transmis la publicare. ”Nu au fost publicate în Monitor pentru că nu le-am primit. Întrebați la Secretariatul General al Guvernului”, a spus un reprezentant de la Monitorul Oficial al României, pentru Evenimentul Zilei.
Un atac surprinzător vine din partea europarlamentarului USR, Cristian Ghinea. ”Guvernarea noaptea ca hoții naște aberații. Tot încercând să găsesc textul OUG pe fonduri europene, mi se spune că încă se lucrează la text. Așa șoptit. Vă dați seama la ce nivel a dus Boloș (Ministrul Dezvoltării - n.n.) penibilul? Au legiferat ceva în guvern și acum niște funcționari termină textul. Asta e atât de ilegal încât cineva trebuie să răspundă. Niște funcționari pot scrie orice într-o lege deja adoptată. Eu zic să nu riște nimeni pușcărie pentru Boloș. Opriți nebunia asta. (...) Penibilă guvernare. În toiul nopții, ministrul Boloș de la Fonduri Europene iese si zice niște bolboroseli fără sens despre cum a reformat sistemul peste noapte, prin OUG. O grămadă de lume încearcă să înțeleagă ce a legiferat, nu se știe nimic. Nu pentru că sunt buni la ținut secretul ci pentru că sunt proști la organizare. Nimeni nu știe cert ce s-a votat, care e textul. Umblă zvonuri ca la Ministerul Justiției demisionează lumea că au legiferat unii fără avizul altora”, a scris Ghinea, pe facebook.
Între timp, reacțiile la acest val de ordonanțe adoptate de Guvern, vin din toate părțile. Fostul președinte al Curții Constituționale a României, judecătorul Augustin Zegrean a spus că este inadmisibil să se spună în publică că Avocatul Poporului face ”gargară” pe tema celor 25 de ordonanțe de guvern. ”Aceste ordonanțe de urgență trebuie depuse la Parlament. Nu intră în vigoare decât după depunerea lor la parlament pentru dezbatere și publicare în Monitorul Oficial. Dacă legislativul e nemulțumit de felul în care s-a procedat poate să le ia în dezbatere începând de mâine-poimâine. Și poate să le respingă el însuși, nu trebuie să se bazeze toate pe CCR. Pe urmă or să dea toți cu pietre în geam la Curtea Constituțională. (…) Mesajul (pe care îl transmit contrele politice) e că nu se respectă legea, Constituția și nu se respectă un principiu fundamental al statului de drept: cooperarea loială între instituții. Cum să zică guvernul că Avocatul Poporului face gargară?! Cum să spună așa ceva?”.
De partea cealaltă, Renate Weber a comentat că nu a atacat aceste ordonanțe la Curtea Constituțională, pentru simplul motiv că nu au fost publicate în Monitorul Oficial. ”Avocatul Poporului consideră că adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului ... De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență. Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”,a spus Renate Weber.