Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că scenariul alegerilor prezidențiale devine unul foarte plauzibil după alegerile prezindețiale din acest an.
Președintele PNL, Ludovic Orban, nu a dorit să spună dacă a discutat despre acest subiect și cu președintele Klaus Iohannis.
Ați făcut o analiză în interiorul Biroului Executiv a rezultatelor alegerilor din 26 mai. Cum vedeți situația votului la nivelul marilor orașe și mai ales la nivelul Capitalei?
„În Biroul Executiv am luat decizia de a face o analiză atât la nivel național cât și o analiză pe fiecare județ în parte, o analiză meticuloasă, o analiză care să evidențieze punctele tari și punctele slabe și care să ducă la un set de măsuri astfel încât să creștem performanța Partidului Național Liberal în fiecare localitate, în fiecare județ și la nivel național.”, a explicat liderul PNL, Ludovic Orban.
Dar ca primă impresie, care ar fi cauzele eșecului în unele orașe precum Cluj, București?
„Vom analiza situația și vom lua cele mai bune măsuri. Pe de altă parte, pot să vă spun că Partidul Național Liberal a câștigat municipiile reședință de județ, foarte multe municipii reședință de județ, și acolo unde am avut primari și acolo unde nu am avut primari. De exemplu la Focșani, unde este primar PSD, am câștigat alegerile.
Am câștigat alegerile Deva, la Reșița, la Botoșani, la Bistrița, la Călărași, unde nu avem primari. Probabil, va trebui să vedem în București, Cluj, Timișoara, cam acestea sunt cele mai mari probleme, să vedem legătura care a fost făcută între performanța pe care au avut-o reprezentanții Partidului Național Liberal și Partidul Național Liberal.”, a declarat Orban.
Se putea o implicare mai bună din partea acestor organizații?
„Nu vreau să mă pripesc, să vă prezint vreo concluzie. Vom face această analiză foarte serios, cu picioarele in apă rece, cum se zice, să degajăm cele mai bune măsuri pentru a crește performanța Partidului Național Liberal.”, a explicat Orban.
Principala nemulțumire este legată de scorul obținut la București. Ar trebui să mai rămână Cristian Bușoi în fruntea filialei București?
„Cred că Partidul Național Liberal a câștigat alegerile și datorită spiritului de echipă, datorită bunei comunicări interne, datorită coeziunii și unității partidului. Vom face analize și vom lua decizii. Orice decizie pe care o vom lua, o vom lua de comun acord, după dezbatere și pe baza unor date obiective.”, a zis Orban.
Se vehiculează și un scenariu, scenariul anticipatelor. Cel mai probabil după alegerile prezidențiale, posibil chiar simultan cu localele.
„Noi am susținut ideea anticipatelor. Constituțional, nu mai este posibil să faci anticipate pentru că în ultimele șase luni de mandat ale președintelui României este interzisă organizarea de alegeri anticipate. În ceea ce ne privește pe noi, punctul de vedere este foarte clar, trebuie să dăm puterea înapoi poporului. Poporul și-a exprimat voința politică, atât la referendum cât și la alegerile pentru Parlamentul European. Voința politică este clară, majoritatea zdrobitoare a oamenilor nu-i mai vor pe cei de la PSD-ALDE la putere, vor o altă guvernare și mai ales, vor un altfel de a face politică. Vor oameni corecți, oameni care sunt apropiați de cetățean, oameni care folosesc puterea în interesul general, oameni asupra cărora nu există niciun fel de semn de întrebare privitor la posibila săvârșire de fapte de corupție, vor oameni cinstiți, oameni onești.
Ori, lucrurile acestea sunt clare, noi susținem ca puterea să se întoarcă cât mai repede la popor pentru a reîmprospăta, prin votul cetățeanului, corpul reprezentativ, Parlamentul României.”, a declarat Ludovic Orban.
Eu v-am întrebat, dacă ar fi viabil scenariul anticipatelor după prezidențiale?
„Cu siguranță.”
Cu președintele Iohannis ați discutat despre anticipate, posibil anul viitor când sunt și localele?
„Nu pot să vă spun tot ce vorbesc cu președintele României.”, a zis Orban.
Dacă moțiunea de cenzură trece, să presupunem, este PNL pregătit să guverneze alături de USR?
„Partidul Național Liberal este pregătit în orice moment să își asume răspunderea guvernării, după PSD suntem al doilea partid. Dacă reușim căderea acestui Guvern pe care românii nu-l mai vor, Partidul Național Liberal este pregătit să își asume răspunderea guvernării și suntem pregătiți din toate punctele de vedere și de altfel, ar fi perfectă legitimă această asumare a răspunderii, pentru că este conformă cu voința exprimată de români la alegerile pentru Parlamentul European.”, a explicat Orban.
Ținând cont de măsurile sociale luate de către actualul Guvern care a împovărat bugetul, nu vă temeți că viitorul Guvern, dacă va fi un Guvern al actualei opoziții, va fi unul de sacrificiu?
„Cel mai bine pentru România, v-am spus, este să ne întoarcem la popor, să dăm din nou în mâna cetățenilor puterea de a decide componența Parlamentului. Strucura actuală a Parlamentului a fost decisă în decembrie 2016, iar voința românilor exprimată la referendum și la alegerile pentru Parlamentul European este total diferită față de voința exprimată în decembrie 2016.
Decât să guverneze PSD, mai bine își asumă răspunderea să guverneze Partidul Național Liberal, dacă putem crea o majoritate, pentru că, repet, dimensiunea dezastrului provocat de guvernarea PSD-ALDE, încă nu este cunoscută în integralitatea sa.
Sigur că noi am tras semnale de alarmă în mod sistematic privitor la distrugerea totală a marilor echilibre macroeconomice, privitoare la cheltuirea nesăbuită a banului public, privitoare la întârzierea adoptării măsurilor necesare pentru a scoate din criză diferite domenii, privitoare la ritmul inacceptabil de lent de derulare a marilor proiecte de investiții și de absorbție a fondurilor europene. Am atras atenția asupra calității execrabile a celor trimiși de PSD și ALDE să conducă ministere, agenții, direcții deconcentrate, care au distrus complet capacitatea administrativă a României. Am atras atenția asupra politizării agresive, a umplerii instituțiilor publice cu ageamii puși de PSD pe bază de carnet politic sau pe bază de relații de rudenie.
N-avem nicio emoție în ceea ce privește capacitatea Partidului Național Liberal de a readuce România pe drumul bun.”, a declarat Orban.
Întrebare pentru domnul Rareș Bogdan: Au existat niște zvonuri și aș vrea să le lămurim acum, cum că v-ați putea retrage de pe lista de la europarlamentare pentru a candida anul viitor pentru funcția de primar?
Ludovic Orban: „Aici vă răspund eu. Procedura de desemnare a candidaților Partidului Național Liberal la Primăria Municipiului București, la primăriile de sector și la primăriile capitalelor reședință de județ, este o procedură care a fost votată în cadrul Biroului Politic Național Liberal, care este o procedură care prevede mai mulți pași, mai multe etape. Ca atare, nu vă putem da în momentul de față nicio informație legată de candidaturi, decât după finalizarea procedurilor stabilite prin hotărârea Biroului Politic Național.”, a spus liderul PNL.
Totuși, dacă în urma sondajelor, domnul Rareș Bogdan, va avea cel mai mare nivel de încredere în cadrul populației bucureștene, ar putea să fie dânsul un candidat pentru Primăria Capitalei?
„Să nu facem presupuneri. Vom lua toate deciziile în conformitate cu procedurile stabilite.”, a explicat Orban.
Se pare că PSD vrea să introducă în legislație rezultatele referendumului
„Vă repet. Problema PSD-ului este modul antidemocratic în care înțelege exercitarea puteri publice. Inamicul nostru numărul unul este modul în care face politică PSD, ca un avatar al Partidului Comunist, care folosește puterea în mod abuziv, care nu are pic de respect față de cetățean, care folosește puterea ca să amenințe, să intimideze cetățeanul și care are tarele profunde pe care le-au moștenit din partea comunistă. Oamenii ăștia nu sunt capabili să înțeleagă democrația și nu ar fi deloc rău pentru România, ca PSD încetul cu încetul să dispară din peisajul politic din România.”, a declarat Orban.
Domnule președinte, între PNL și USR pare că se duce o luptă a orgoliilor în Parlament de ceva timp. Poate să fie președintele Klaus Iohannis un mediator între PNL și USR?
„Nu înțeleg această întrebarea!”
Nu ați căzut de acord asupra unui candidat comun nici la CCR, nici acum.
„Dar suntem obligați? Suntem partide pe propriile picioare. Partide, care au capacitatea și legitimitatea să își depună candidați pentru orice poziție. Avem înțelegeri de sprijin în turul doi, în cazul în care se ajunge în turul doi pe orice poziție de la nivelul Parlamentului. Nu este niciun fel de bătălie de orgolii.”, a explicat liderul PNL, Ludovic Orba