Constat, fara stupoare, ca reaua credinta este, ca intotdeauna, vigilenta. Specialitatea ei este sa stea la panda, sa insinueze, sa denigreze. Ori, poate, e vorba doar de opacitate, de ignoranta, de incapacitatea de a deslusi intentia reala a autorului.
Sa confunzi o analogie cu o echivalenta este penibil. Ma refer la articolul meu de pe "Contributors" despre Protestul jurnalistilor si Carta 77. Echivalenta presupune o identitate de functii si semnificatii. Nu e cazul. Suntem in 2014, la un sfert de veac de la naruirea Blocului Sovietic, nu in 1977, in plina glaciatiune brejnevista.
N-am comparat semnificatiile istorice ale Cartei 77 cu cele ale Protestului jurnalistilor independenti. Ar fi fost absurd. Am spus doar ca, asemeni liantului moral al Cartei, adica angajamentul pentru drepturile omului, si aici intalnim o valoare care ii apropie pe oameni altminteri diferiti ca optiuni filosofice, politice etc Aceasta valoare se numeste civilitatea discursului public atacata, subminata si torpilata de catre oamenii trustului "Intact" si aliatii lor.
Am spus ca, fie ca imi place sau nu un semnatar, fie acela Andrei Plesu, Mircea Marian, Dan Andronic, Rasvan Lalu, Dan Tapalaga, Vlad Mixich, Andreea Pora, Andrei Badin, Armand Gosu, Malin Bot, Horia Patapievici, Andrei Cornea, Radu Moraru, Doina Jela, Gabriel Liiceanu, Dan Alexe, Dragos Paul Aligica, Vera Campeanu, Silviu Sergiu, Tia Serbanescu, Dan Turturica, Tudorel Urian, Radu Vancu, Robert Turcescu, Rodica Culcer, Alexandru Cautis, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Daniel Cristea-Enache, Ion Vianu, Andrei Oisteanu, Alexandru Hancu, Radu Pavel Gheo, Cristian Campeanu, Smaranda Vultur, Laurentiu Ciocazanu, Simona Ionescu, Grigore Cartianu, Marcel Tolcea, Gelu Trandafir, Andrei Craciun, Nicoleta Savin, Florea Ioncioaia, Alexandru Lazescu sau Sabina Fati, acest lucru nu ar trebui sa ma impiedice sa subscriu, cu nume si prenume, la un document in a carui valoare intelectuala si etica nu am motive sa nu cred.
Altminteri, totul devine o simpla cautare de nod in papura. Stau cu lupa si caut numele care ma deranjeaza. Scriu apoi un articol si imi justific acreala echidistanta, spleenul meu cosmic. Caut pe Google sa vad cam ce-au scris, ieri, alaltaieri, acum zece ani, cei care semneaza. Ii prind cu ocaua mica, am dat lovitura, sunt fericit, nu semnez langa ei, ma felicit pentru a mea impecabila, proverbiala intransigenta. Ma rog, o specialitate in care unii exceleaza. Vorba Ioanei Hincu, plutim, cinici, impasibili si mandri de noi insine, in gandologie: “Totodata, gandologul, tocmai pentru ca e impartial si echidistant, daca te pune demonul interior de-l contrazici, sau nu, nici macar, zici undeva, public, ceva care contravine cumva convingerilor sale intime si impartiale, iar gandologul afla, te trezesti c-o echidistanta peste ochi de nu poti s-o duci (unde “echidistanta” se citeste fandaxie curata).”
Trebuie sa fii gandolog de mare clasa ca sa interpretezi cu atata malitie ce-am scris. Sa ma mir ca, unidirectional neutri, gandologii nu observa absenta elocventa a celor care au semnat in iulie 2012 apelul catre Bruxelles in favoarea pucistilor, un document caruia “Antenele” i-au facut o zgomotoasa, vehementa publicitate?
Recomandari:
http://ihincu.wordpress.com/2014/01/24/gandologie-versus-filosofie
http://www.contributors.ro/global-europa/cei-peste-500-si-carta-77-puterea-celor-fara-de-putere/ PS In "Catavencii", Patrick Andre de Hillerin ma sfatuieste sa o las mai moale cu scrisul politic, i se pare ca mi-am cam pierdut mintile si ca risc sa ma descalific profesional. Tratandu-ma ca pe un diletant, ma invata cum e cu Carta 77. Ma compara (nu e primul) cu Adrian Paunescu, ceea ce este, evident, o nemernicie. Sincer, cred Mircea Dinescu i-ar spune acelasi lucru, ca e o porcarie, o obscenitate. Mai amuzant este ca distinsul catavenc scrie as as fi un "auto-definit istoric al comunismului". Cei vechi spuneau pe buna dreptate: "Ignorantia non est argumentum". Daca distinsul catavenc imi da o adresa, ii trimit cu placere un exemplar cu dedicatie din "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc". Sau din "Fantoma lui Gheorghiu-Dej". Sau din ambele...