Olivia Steer a pierdut apelul în procesul deschis împotriva europarlamentarului Ramona Strugariu, care a publicat o serie de postări pe pagina de Facebook în care o făcea pe soția lui Andi Moisescu „imbecilă” și „amenițare la sănătatea publică”.
„Războiul” între cele două a pornit după ce Ramona Strugariu s-a arătat contrariată de cele promovate în spațiul public de Olivia Steer, în care a făcut diverse afirmații contestate de diferiți medici, după ce a afirmat că nu este pentru vaccinuri, nu merge la mamografie și nu își face nici testul Papanicolau.
Curtea de Apel București a respins sesizarea Oliviei Steer ca nefondată, obligând-o totodată pe aceasta la plata sumei de 5.000 de lei pentru Ramona Strugariu.
Olivia Steer pierde apelul în procesul împotriva Ramonei Strugariu
În postările publicate pe Facebook de Ramona Strugariu se arată că este complet iresponsabil ca oameni precum Olivia Steer să vină cu teorii paraștiințifice care pun în pericol sănătatea publică a unei țări. S-a mai adăugat că aceasta este o amenințare la sănătatea publică și ceea ce face este o ofensă la adresa victimelor care poartă bolile contestate de Steer.
Într-o altă postare, Ramona Strugariu a spus despre Olivia Steer că este o imbecilă și un pericol. În replică, Olivia Steer a solicitat angajarea răspunderii civile delictuale a pârâtei, spunând că i-a fost afectată imaginea, reputația, onoarea și demnitatea.
Tribunalul a constatat că pârâta, în calitatea sa de europarlamentar este în poziția de a urmări constant promovarea politicilor publice, iar prin postările sale, pârâta s-a opus public pozițiilor exprimate de reclamantă. Ramona Strugariu a spus că a formulat acesle postări ca probleme de interes general, iar din acestea se observă că accentul nu este pus pe Olivia Steer, ci ea este inclusă doar pentru combaterea ei în mod public.
Astfel, Curtea a constatat că „limitele criticilor admisibile” sunt mult mai extinse în cazul persoanelor cu statut public, iar postările reclamantei au determinat mai multe reacții, nu doar din partea europarlamentarului, ci și din partea specialiștilor în domeniul medical.
Deciziile Tribunalului
Potrivit instanței, mesajul Oliviei Steer, de la care au pornit toate reacțiile împotriva ei arată „o puternică tentă de invalidare și desconsiderare care se fac la nivel național și internațional pentru conștientizarea și prevenția cancerului mamar. (...) Practic, reflectă o desconsiderare a politicilor din domeniu, mai ales prin ironizarea conținută de mesajul ei, de dispreț față de acele investigații recomandate în mod expres și în plan internațional, încercând să inducă un sentiment de neîncredere al publicului în măsurile recomandate de specialiștii în sănătate”.
Tribunalul a considerat că având în vedere gravitatea temei abordate, la care pârâta a reacționat, vorbele ei nu au depășit limitele libertății de exprimare, iar scopul principal al mesajului este acela de susținere a femeilor pentru a-și face investigațiile medicale.
„Tribunalul mai observă că alegația reclamantei în sensul că pârâta a obținut foloase directe, că interesul acesteia personal a fost creșterea popularității sale pe seama reclamantei, nu a fost probată, nefiind administrată nicio probă în acest sens.
Pentru toate aceste considerente, tribunalul va respinge cererea de chemare în judecată ca nefondată”, potrivit clujust.ro.