Condamnatul fugar Ilan Șor reunește opoziția pro-Putin la Moscova

Ilan Șor, la Moscova. Sursa foto: Facebook

Oligarhul fugar Ilan Șor a organizat un eveniment la Moscova, unde a anunțat crearea blocului politic „Pobeda” (Victorie). Șor a transmis că evenimentul este dedicat „unificării opoziției moldovenești”. Din blocul politic vor face parte bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, deputata Marina Tauber, membri ai Partidului Renaștere.

Au fost stabilite și funcțiile:

-Președinte - Ilan Șor. -Secretar executiv - Eugenia Guțuțu. -Secretar - Marina Tauber. -Director executiv - Natalia Paraska.

Din componență mai fac parte liderul partidului „Șansa", Alexei Lungu, Victoria Șapa și Tatiana Cociu, precum și deputați din opoziție, printre care Alexandru Nesterovschi, Alexandru Suhodolschi, Irina Lozovan, Vasile Bolia și Vadim Fotescu, potrivit agora.md.

„Cu toții știm foarte bine despre relațiile noastre tradiționale cu Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică. Aceasta este o prioritate pentru noi astăzi. Și în această sală astăzi s-au adunat anume acei oameni care înțeleg cât de important este ca întreaga opoziție moldovenească să se unească împotriva inamicului, împotriva sărăciei, împotriva problemelor pe care le-au adus UE și conducerea în persoana Maiei Sandu și PAS. Multora din această sală, din păcate, le sunt încălcate drepturile. Și suntem foarte bucuroși că aici, la Moscova, nimeni nu ne închide gura și ne putem exprima părerea”, a spus deputata independentă de la Chișinău Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor.

Purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat pentru NewsMaker că „este rușinos să te afli la Moscova, în timp ce o lume întreagă condamnă Kremlinul pentru războiul barbar dus în Ucraina”: „Moldova își continuă ferm drumul de aderare la UE, unde este pace, bunăstare și justiție corectă”.

Ilan Șor, vizite tot mai dese în Rusia

În martie 2024, premierul de la Chișinău Dorin Recean declara că instituțiile statului vor continua să identifice acele persoane care subminează statul Republica Moldova. „Să fie aduși în fața justiției și să se întâmple ceea ce scrie în Codul penal”, a continuat oficialul moldovean. Precizările erau făcute în contextul vizitelor din ultima perioadă ale politicienilor moldoveni în Rusia.

Sursa foto: Captură video

Pe 1 aprilie 2024, șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu declara că Ilan Șor continuă să se afle la Moscova și că acesta nu a părăsit Federația Rusă din 25 martie. Detalii AICI. Menționăm, Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci, Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, face și ea drumuri la Moscova

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a aflat la Moscova și pe 9 aprilie. Ea a anunțat că a semnat un acord cu o bancă rusească care se află pe listele sancțiunilor UE cu privire la utilizarea cardurilor rusești „Mir”. Guțul a spus că toți pensionarii și angajații la stat din Găgăuzia vor putea primi, din 1 mai, câte 2.000 de lei prin intermediul cardurilor bancare rusești „Mir”. Banca Națională a Moldovei (BNM) a declarat că folosirea cardurilor „Mir”, prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova, este fizic imposibilă. BNM a spus că nu a emis o autorizație în acest sens și nu a primit nici o cerere prin care se solicită aceasta.