Este anunțul momentului pentru salariați! A fost un proces lung și greu, dar acum a venit decizia și patronii nu mai au ce face, trebuie să plătească.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), a hotărât ca toți salariații care petrec ore în șir la calculator la muncă să primească ochelari de vedere pe gratis. Angajatorii trebuie să le ofere acest confort.
În 22 decembrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că ochelarii de vedere pentru cei care lucrează la un monitor să fie oferiți de angajatori. Aceasta decizie vine după ce angajatorii au declarat că nu își permit să le ofere salariaților alte sporuri.
Anunțul privind această decizie pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a fost făcut miercuri de către asociația VeDem Just, care precizează că articolul 9 din Directiva 90/270/CEE are ca obiectiv protejarea ochilor și a vederii lucrătorilor. CJUE a horătât:
„Prin „aparate de corecție” se înțelege nu doar ochelarii, ci și alte tipuri de aparate susceptibile să corecteze sau să prevină dificultățile vizuale;
Dificultățile vizuale care conduc la dreptul unui angajat de a beneficia de un aparat de corecție special nu trebuie să fi fost cauzate în mod necesar de lucrul la monitor;
Ochelarii nu trebuie să fie utilizați exclusiv la locul de muncă sau în exercitarea unor sarcini profesionale;
În legea națională se poate prevedea că lucrătorul poate alege fie să obțină direct de la angajatorul său un aparat de corecție special, fie să suporte el costul și să obțină apoi rambursarea de la angajator;
Un spor general la salariu, plătit în mod permanent pentru condiții grele de muncă, nu acoperă cheltuielile suportate de lucrătorul în cauză pentru o asemenea achiziție”.
De ce a luat CJUE această decizie
În România, normele de securitate și sănătate în muncă sunt prevăzute în Legea nr. 319/2006 și HG nr. 1028/2006, amintește VeDem Just. Potrivit art. 288 din Tratatul de funcționare a UE, directivele sunt obligatorii pentru fiecare stat membru destinatar cu privire la rezultatul care trebuie atins.
Decizia a fost obținută de către avocata Julia Kis din Cluj, după ce un fost polițist din Cluj care a lucrat la Inspectoratul General de Imigrări a dat în judecată instituția pentru că nu i-a dat 2.629 de lei pentru a cumpăra ochelari de vedere. El a mai demonstrat că vederea lui a fost grav afectată din cauza timpului petrecut în fața calculatorului.
„Practic, această decizie de interpretare aduce ca noutate un prim aspect: s-a lămurit ce înseamnă dispozitive speciale de corecție a vederii, adică inclusiv ochelarii de vedere. Noi am întrebat de ochelarii de vedere, dacă intră în această categorie, dar nu văd de ce lentilele de contact nu ar intra și ele”, afirmă avocata, citată de Euronews.
Acum, angajatorii au obligația să ofere salariaților ochelari de vedere pe gratis, dacă aceștia dovedesc că au nevoie de ei.