Oamenii din Republica Moldova vor simți beneficiile aderării la UE mai repede

Procesul de negociere cu UE, în sine, este un lucru foarte bun pentru Republica Moldova, pentru că va accelera integrarea țării în Uniunea Europeană, spune europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Când încep negocierile cu UE

Populația din Republica Moldova va resimți beneficiile concrete ale integrării în UE pe tot parcursul procesului de negociere, nu doar la momentul aderării propriu-zise, considerp europarlamentarul.

Acesta a salutat acordul ambasadorilor Uniunii Europene privind calendarul și cadrul negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Negocierile urmează să înceapă de 25 iunie.

„Faptul că, în doar doi ani de la acordarea statutului de țări candidate, avem un acord și pe cadrul de negociere arată importanța pe care o au Moldova și Ucraina pentru întreaga Uniune Europeană.

Noi, Parlamentul European, am insistat ca acest cadru să fie adoptat până la finalul lunii iunie astfel încât prima conferință interguvernamentală să aibă loc înainte de toamnă și să începem munca efectivă pe capitolele de negociere”, a declarat Siegfried Mureșan.

Siegfried Mureșan. Sursa foto: arhiva EVZ

Sprijin pentru Chișinău

Acesta, în calitate de președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, i-a asigurat pe oamenii din Republica Moldova de tot sprijinul legislativului european pentru procesul de aderare.

„Am fost recent la Chișinău, m-am întâlnit cu președinta Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean, cu viceprim-miniștrii Cristina Gherasimov și Mihai Popșoi și pot spune foarte clar: oamenii de acolo sunt foarte bine pregătiți pentru negocieri”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Care este cadrul de negociere cu UE al Republicii Moldova

Reamintim că ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene au agreat, de principiu, cadrul pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Chișinăul a depus cererea de aderare la UE în luna martie a anului 2022. Câteva luni mai târziu, în martie, i s-a acordat statutul de țară candidată. Iar în aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova, în urma îndeplinirii celor nouă etape.