1,4 miliarde de oameni, supravegheați la fiecare pas. Ce pune la cale guvernul chinez

Beijingul investește sume imense de bani în tehnologia de recunoaștere a fețelor și vrea să introducă camere de supraveghere omniprezente. Imaginile video vor fi combinate cu bazele de date, iar realitatea... va bate filmul!

Mao Ya, 40 de ani, crede că acele camere video de supraveghere, cu tehnologie de recunoaștere facială, instalate la intrarea în apartamentul ei, sunt binevenite.

„Am sacoșe cu cumpărături în ambele mâini, doar trebuie să mă uit în sus și ușa se deschide”, a spus ea. „Iar fetița mea de 5 ani doar se uită la camerele video și poate intra în casă. Este benefic pentru copii, pentru că ei de multe ori pierd cheile”.

FOTO: Camerele video de supraveghere împânzesc străzile în Beijing

Sistem-pilot

Pentru polițiști, camerele care vor înlocui vechile cartele de acces în clădiri au un scop diferit. Acum pot supraveghea cine intră și cine iese, combinând informații ale inteligenței artificiale cu o bază de date imensă cu fotografii, iar sistemul-pilot ar urma să permită poliției să identifice „băieții răi”, care au scăpat altă dată cu fața curată.

Recunoașterea facială este un nou subiect la modă în China, scrie publicația Washington Post. Băncile, aeroporturile, hotelurile și chiar toaletele publice încearcă să verifice identitatea oamenilor analizându-le trăsăturile feței. Dar poliția și forțele de securitate sunt cele mai entuziaste în legătură cu aceste măsuri. Proiectul pilot din Chongqing este doar o parte mică a unui plan ambițios, cunoscut sub numele de Xue Liang, care se poate traduce cu „Ochi Ascuțiți”.

Intenția este de a conecta camerele de securitate care deja scanează șosele, malluri și stații de transport în comun cu camerele private care se află în diverse clădiri și zone, și să le integreze la nivel național, pe o platformă de schimb de date.

Program special

Programul va folosi recunoașterea facială și inte ligența artificială pentru a analiza do vezile video primite, pentru a găsi suspecții, a depista comportamente suspecte și a preveni crime; pentru a coordona activitatea serviciilor de urgență, pentru a monitoriza intrările și ieșirile a 1,4 miliarde de oameni, arată documente oficiale și rapoarte ale industriei de securitate.

Identificarea persoanelor

Datele obținute vor fi combinate cu dosare penale și medicale, înregistrări ale călătoriilor efectuate, cumpărăturile online și chiar comentariile de pe rețelele de socializare - toate acestea fiind legate de identitatea fiecărei persoane în parte (datele de identificare și fotografie).

„Tehnologiile de supraveghere oferă guvernului sentimentul că, în cele din urmă, poate ajunge să controloze viețile oamenilor, la minut, deziderat la care de fapt aspiră”, Adrian Zenz , profesor universitar german.

Scopul este ca autoritățile să știe, în orice moment, unde se află fiecare persoană, ce planuri are, ce crede și cu cine se asociază - și, în cele din urmă, să i se dea un scor unic de „credit social” - este sau nu un individ de încredere!

Sisteme folosite și în SUA

O cameră video atașată unui bancomat poate scana trăsăturile faciale ale utilizatorului ATM. Sistemul caută în baza de date pentru a identifica fotografia, dacă o găsește, permite persoanei respective să retragă bani. Sistemul a fost creat la Universitatea Tsinghua, împreună cu firma Tzekwan, iar directorul a precizat că un astfel de ATM va fi, în curând, disponibil.

Nu doar China testează noile tehnologii. Sisteme ale FBI folosesc recunoașterea facială pentru a compara imagini de la scena unei crime cu baza de date națională de fotografii. Poliția din Chicago a identificat, iar un tribunal a condamnat un hoț, folosind această tehnologie, în 2014, iar Marea Britanie a folosit un program japonez numit NeoFace Watch, pentru a găsi un om într-o mulțime, în luna mai. În 2016, SUA aveau 62 de milioane de camere de supraveghere, iar în China erau deja 172 de milioane.