O zi naţională uitată: 23 August

Dacă am întoarce timpul cu 27 de ani în urmă, Ziua Naţională s-ar celebra, cu mare fast, pe 23 August, în cinstea întoarcerii armelor împotriva Germaniei naziste.

 EVZ vă prezintă un crâmpei din memoria anilor de până la Revoluţia din 1989, când toţi românii, cu mic cu mare, participau la spectacole grandioase în cinstea „Zilei Naţionale a poporului român” şi a Republicii Socialiste România.

FOTO;Un an mai târziu, în 1985, aceeaşi poveste, cu aceiaşi „eroi” ai Republicii Socialiste România

Data de 23 August devenise cea mai importantă din an pentru cuplul de dictatori Nicolae şi Elena Ceauşescu, iar spectacolele omagiale erau obligatorii în toată ţara. Repetiţiile începeau cu luni bune înainte. Cei care au trăit acele vremuri îşi amintesc cum repetau ore în şir, zile la rând, momentele cele mai importante şi niciodată nu primeau apă sau mâncare. Coregrafia era extrem de importantă, iar cei care regizau spectacolul trebuia să fie extrem de creativi. Lucrau sub o presiune enormă a activiştilor de partid şi nicio greşeală nu era permisă. Fiecare om, adult sau elev, era parte dintr-un tablou uriaş, care reprezenta, de pildă, porumbeii păcii sau recrea cu litere uriaşe numele tovarășilor Ceauşescu, ori chiar chipurile acestora, înconjuraţi de oamenii muncii şi de steaguri. În faţa liderilor comunişti, defila întâi Armata, apoi treceau toate industriile reprezentative ale economiei, iar la urmă elevii cei mai silitori, de regulă comandanţii de şcoală (care purtau tresă albastră). Se cântau cântece patriotice şi se înălţau ode tovarăşilor Ceauşescu. În fotografia principală, realizată în 1984 în Capitală şi surprinsă de presa vremii (formată din trei ziare mai importante, cel mai cunoscut oficios al partidului fiind „Scînteia”), se vede cum colectivul de oameni ai muncii din întreprinderea „Flacăra Roşie” se angaja să realizeze suplimentar 20.000 de perechi de încălţăminte.

În acel an, ca în mulţi alţii, defilarea din Bucureşti s-a realizat pe traseul care începea în Piaţa Victoriei şi continua la Piaţa Aviatorilor (fosta Piaţă Stalin). La intrarea în Parcul Herăstrău, era amenajată o tribună unde stătea cuplul Ceauşescu şi oficialii comunişti. În alţi ani, spectacolele erau organizate pe stadionul 23 August (actuala Arenă Naţională). După Revoluţia care a dărâmat regimul comunist, Ziua Naţională a României a devenit data de 1 Decembrie.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!