Triplă premieră la bilanţul DNA: participă Ponta, lipseşte Băsescu, asistă însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Sesizez în vocea lui Ponta o tonalitate pe care nu-mi amintesc să o mai fi folosit până acum: "Nu uit că am fost procuror şi sper ca nici dumneavoastră să nu uitaţi". Vorba îi e mai catifelată decât a maestrului Dan Ciotoi când face reclamă la gelul reumatic, dar de sub velur se iţesc ameninţători colţi de sârmă ghimpată.
La graniţa României, după războiul civil din Ucraina, tocmai se amorsează un conflict planetar. Pare că se urmează fidel scenariul războiului ruso-georgian din 2008. Să ne amintim: la începutul lui august, acum şase ani, miliţiile separatiste din Osetia de Sud, pregătite şi înarmate de Rusia, provoacă forţele de ordine georgiene cu focuri de armă şi acţiuni destabilizatoare. Trupele georgiene intervin pentru restabilirea păcii. Sub pretextul că în regiune mulţi cetăţeni deţin şi paşaport rusesc, Moscova invadează regiunea. Pe 26 august, noile autorităţi instalate de ruşi proclamă independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, pe care evident Moscova o recunoaşte imediat, invocând precedentul Kosovo.
"Nu aveţi duşmani de urmărit, nici prieteni de protejat", şuieră Ponta. Ordinea celor două propoziţii în frază nu pare întâmplătoare, după cum lasă să cadă accentele. Plus completarea: "Arestările preventive să fie excepţii!"
"Eu, Victor Ianukovici, mă adresez poporului Ucrainei. Mă consider şef legitim al statului ucrainean, ales de poporul ucrainean, nu pot să rămân indiferent faţă de evenimentele tragice din patria mea". Tupilată la Moscova, marioneta a prins glas. Vorbeşte explicit de ruperea Ucrainei: "poporul din sud-estul Ucrainei şi din Crimeea nu acceptă lipsa de putere şi haosul instaurat în ţară!"
"În procesul de dezmembrare a USL a avut un oarecare rol şi UDMR, iar după părerea mea toată lumea este de acord că trebuie să profităm de această ocazie" – Borboly Csaba, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR şi al Consiliului Judeţean Harghita. "PC nu are nimic împotrivă să guverneze cu UDMR" – Daniel Constantin, preşedintele PC.
Zeci de persoane dotate "cu arme moderne", îmbrăcate în uniforme fără semne distinctive, au ocupat Parlamentul şi Guvenul din Crimeea, arborând steaguri ruseşti. Trupe ale Ministerului de Interne ucrainean au înconjurat cele două clădiri. O coloană de transportoare blindate ruseşti, dotate cu mitraliere grele, plecată de la baza navală de la Sevastopol, se află la porţile capitalei Crimeei, Simferopol. Parlamentul anunţă că în Crimeea se va organiza un referendum pentru determinarea viitorului regiunii autonome. "Rusia va apăra drepturile compatrioţilor săi", a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova, pregătind o dată în plus terenul pentru scenariul invaziei Georgiei din 2008. NATO avertizează Rusia să se abţină de la orice acte care ar afecta integritatea Ucrainei.
"Ne vom vedea şi la bilanţul din 2015", încheie Ponta, aruncând o privire lungă, lungă spre Kovesi. Aşteaptă un indiciu, un clipit cât o confirmare mică. Prea s-au înmulţit zvonurile despre iminenta lui urmărire penală şi suspendarea din funcţie. Baschetbalista îi răspunde cu delicateţea unui dos de cazma: "2013 a fost anul în care presiunile publice la adresa procurorilor au înregistrat un puternic trend ascendent."
"Rusia, va fi pur şi simplu obligată să desfăşoare o operaţiune militară cu caracter umanitar şi pacificator, folosindu-se de precedentul creat de NATO în Kosovo. Cu alte cuvinte, noi, în acest caz, nu vom avea nevoie de mandatul ONU, va fi suficientă doar decizia conducerii noastre de la Moscova pentru a preveni numeroase victime în rândul populaţiei civile din regiunile Ucrainei de sud-vest şi Crimeei", declară expertul militar rus Igor Korotcenko.
Precedentul Kosovo. Lui Ponta ar trebui să i se scoată pe nas neghiobia înfumurată cu care s-a lăudat la Casa Albă că, după plecarea lui Băsescu, România va recunoaşte statul Kosovo. O întrebare: este fudulia circumstanţă atenuantă în Noul Cod Penal?