Născută în 1975 în România, Monica Diac a devenit, în ultimii ani, un medic de referință în landul Baden-Wurttemberg din Germania. În 2014 a devenit medic-șef al spitalului din localitatea Crailheim.
Dr. Monica Diac a impresionat încă de la început prin metodele moderne pe care le-a implementat. Primordială, spune ea, este crearea unei legături puternice între medic și pacient: „Femeile nu trebuie să se teamă să ne povestească despre problemele lor de incontinență și nu trebuie să creadă că vom apela imediat la un bisturiu”.
Tehnică revoluționară
Încă din 2014, Monica Diac a revoluționat activitatea clinicii de femei prin utilizarea așazisei tehnici Misgav-Ladach sau „Tehnica de la Ierusalim”, la fel de cunoscută și sub denumirea de „Tehnica lui Cohen”, folosită pentru prima oară în spitalul MisgavLadach din Ierusalim.
Ea presupune folosirea minimă a obiectelor tăietoare (foarfece, bisturiu), iar printre avantajele majore se numără evitarea secționării mușchilor, durata extrem de mică până la extragerea copilului (1-3 minute) și cantitatea minimă de sânge pierdut.
Pe lângă rapiditate și cheltuieli minime de material, tehnica lui Cohen oferă o evoluție post-operatorie mult accelerată, cu posibilitatea mobilizării după 12 ore și cu nevoie de terapie antialgică mult redusă. Dez - avanta - jul principal este că această tehnică nu este ușor de învățat. Așadar nu sunt mulți medicii care și-au însușit-o. „Cezariana după metoda Misgav-Ladach durează doar 20-30 de minute”, spune Monica Diac.
Cu 400-500 de nașteri anuale, rezultatele nu au întârziat să apară, iar în 2015 spitalul s-a ales cu un certificat ce oferea garanții pacienților că este un loc sigur pentru naștere. Nu doar nașterile au reprezentat un centru de greutate pentru activitatea medicului.
„Incontinența urinară a devenit o boală populară. Una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani suferă din acest motiv. Pentru tratament eu propun mereu ore speciale de discuții. Operația nu este singura soluție. Sunt multe alte forme de terapie, dar decizia trebuie luată după discuții individuale”, spune aceasta.
Un pas înainte la Leonberg
La începutul lunii aprilie 2019, Monica Diac a acceptat o nouă provocare și a preluat șefia spitalului pentru femei din Leonberg, în apropriere de Stuttgart. Obiectivele au rămas aceleași: metode moderne și consultare individuală în tratarea incontinenței, dar și mai multe nașteri în spital.
„O să oferim mai multe rezultate și o să câștigăm mai mulți pacienți“, a declarat medicul pentru Stuttgarter Zeitung. „Misiunea mea nu a fost simplă, primele luni au fost foarte stresante, mai ales că spitalul nu a avut de aproape 5 ani un medic-șef“, a spus ea.
Pasiunea pentru medicină a avut-o încă de copil. Mama ei a fost reumatolog în Iași. „Am avut de mică un contact cu spitalele”, își amintește ea. După finalizarea studiilor la Iași, a urmat o practică de câteva luni în Oxford. A ales să rămână în Marea Britanie și să devină medic primar în Manchester și Londra. Aici și-a cunoscut viitorul soț, originar tot din România.
Aventura din Germania
În 2003, familia a decis să se mute în Germania și să înceapă activitatea în Heilbronn. Nu a fost ușor, mai ales că a trebuit să învețe limba germană.
Când copilul lor a împlinit un an, s-a angajat la clinica din Bad Friedrichshall, unde a lucrat timp de opt ani. A înțeles repede cum se îmbină medicina cu politica: „Secția de nașteri a fost desființată în 2005 printr-o decizie pur politică”. Așa a ajuns la Crailsheim, însă problemele nu au ocolit-o:
„A fost foarte greu să găsim personal calificat. Practic, a fost un one-man-show. Aveam liste de așteptare de trei-patru luni. Atunci a venit oferta din Leonberg. Nu îmi plac clinicile mari, anonime. Cred că putem să facem și în case mai mici mai mult decât doar tratament de bază. Uroginecologia trebuie să devină o marcă a spitalului din Leonberg. Incontinența urinară este încă un subiect tabu, deși afectează puternic calitatea vieții. Noi putem oferi consilierea personală care lipsește în multe dintre spitalele mari. Concurența în regiune este mare și avem obligația să ne prezentăm cât mai bine, fiindcă mulți nu știu ce ofertă avem aici”.
În acest sens, Monica Diac a introdus conceptul de seară informațională pentru părinți, în prima luni a fiecărei luni. „Nu este nevoie de înregistrare, oricine este binevenit”, a încheiat românca.