Europol a lansat campania anuală de urmărire a celor mai căutați infractori din Uniunea Europeană. Instituția a publicat pe site-ul său o listă cu 62 de fugari din justiție și a invitat publicul să-i contacteze în cazul în care dețin informații despre locul unde se află aceștia.
Printre cei căutați de Europol se numără ucigași, traficanți de droguri sau persoane implicate în traficul de persoane care au scăpat de ani de zile de justiție și care, probabil, s-au integrat în societate prin adoptarea unei identități care le permite să treacă neobservați.
Acesta este și cazul româncei, căutată de mai bine de zece ani de autorități pentru proxenetism și trafic de carne vie. Anamaria Radu-Stoic provine din Alba Iulia și are 34 de ani, este căutată din 2012, după ce Tribunalul Alba a condamnat-o la 10 ani cu executare pentru trafic de persoane și proxenetism.
Anamaria Radu-Stoica a fugit din România imediat după pronunțarea sentinței, iar acum este pe lista publicată anual de Europol cu cei mai căutați infractori din lume. Potrivit acestora, doar 5% din cei mai căutați infractori sunt femei.
Cel mai căutat din Spania
Printre cei mai căutați de justiția spaniolă se numără Antonio Anglés, cunoscut pentru cazul Alcàsser. Trei fete cu vârste cuprinse între 14 și 15 ani au fost răpite, violate și ucise în 1992. Europol oferă o descriere a acestuia: are 55 de ani, ochi albaștri, o înălțime de 1,75 metri și are un tatuaj pe braț, o cicatrice pe față și o alta pe mână.
Cel mai căutat din Franța
Joël Soudron, un traficant de droguri, apare pe această listă. Europol spune că a condus traficul de cocaină între 2005 și 2011, ascunzându-se în Africa, unde a fost capturat și transferat în Franța în 2016 pentru a executa o pedeapsă de șase ani. El a reușit să evadeze în 2018.
Cel mai căutat din Luxemburg
Edinjo Pulti este căutat pentru tentativă de omor. Potrivit Europol, acesta a folosit un cuțit pentru a înjunghia de mai multe ori doi bărbați. Principala victimă a fost lovită în zona abdominală și a fost grav rănită. Potrivit postului local de televiziune RTL, el este, de asemenea, căutat pentru trafic ilicit de arme, muniții și explozibili.
Alertele duc la arestări
În 2020, campania anuală a UE privind „cei mai căutați” a dus la arestarea a cinci dintre fugarii de pe listă. Iar de la lansarea primei campanii, în 2016, au fost arestați 110 fugari, dintre care 41 datorită informațiilor apărute pe site, potrivit Euronews.es.
Europol are sediul la Haga, iar misiunea acestei instituții este de a sprijini statele membre în prevenirea și combaterea criminalității la nivel internațional. Europol colaborează, de asemenea, cu numeroase țări din afara teritoriului Uniunii Europene și cu organizații internaționale.
Potrivit Daily Mail, pe lista celor mai căutate femei-infractor sunt delincvente din Bulgaria, Cehia, Columbia, România și Ungaria.