DNA primește o lovitură dură în cazul deputatului Cozmanciuc Corneliu Mugurel. Magistrații au hotărât că mai multe probe sunt nelegale.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au luat o decizie radicală în ceea ce privește cazul deputatului Cozmanciuc Corneliu Mugurel. Împreună cu Ciufudean Sorin Emanoil, Cozmanciuc Corneliu Mugurel a fost trimis în judecată de către DNA Serviciul teritorial Bacău pentru trafic de influență.
În urmă cu două luni, deputatul liberal Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi promis numirea unei anumite persoane la conducerea Administraţiei Naţionale "Apele Române", pentru care a cerut 500.000 de lei.
Potrivit unui comunicat al DNA , procurorii anticorupţie din Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Corneliu-Mugurel Cozmanciuc pentru trafic de influenţă.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Vlad Marcoci, la data faptei inginer în cadrul Administraţiei Naţionale ”Apele Române” (ANAR), pentru cumpărare de influenţă şi un administrator al unei societăţi comerciale, pentru instigare la cumpărare de influenţă.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 4 - 27 noiembrie 2019, Corneliu-Mugurel Cozmanciuc ar fi pretins de la Vlad Marcoci 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale "Apele Române" o persoană apropiată de omul de afaceri.
„Banii urmau să fie remişi în două tranşe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri. Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie, în funcţia de director general al ANAR a fost numită o altă persoană”, arată anchetatorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Pe data de 21 aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri să admită, în parte, cererile şi excepţiile formulate în procedura de cameră preliminară de către inculpaţii Cozmanciuc Corneliu Mugurel şi Ciufudean Sorin Emanoil, magistrații anunțând că au hotărât să excludă, ca nelegale, următoarele probe:
adresa emisă către Banca Română pentru Dezvoltare Groupe Societe Generale S.A. din data de 09 noiembrie 2020, ce se regăseşte la filele 59-60 din vol. VI d.u.p.;
răspunsul emis de Banca Română pentru Dezvoltare Groupe Societe Generale S.A. nr.33615/EV/19.11.2020, ca urmare a adresei nr.4/P/2020, ce se regăseşte la filele 61-102 din vol. VI d.u.p.