Margareta a României pare pusă pe fapte mari în ultima perioadă. După ce a decis să execute silit Garda Forestieră Ploiești, acum Margareta a României cere evacuarea Ocolului Silvic care se află pe domeniul regal de la Săvârșin.
Familia regală a intrat în posesia acelor terenuri și a domeniului în anul 2001, întinderea este de 6,5 hectare și include și un parc botanic, ce a fost refăcut după ce a intrat în posesia casei regale. Cert este că la mai bine de 20 de ani de la această intrare în posesie, Custodele Coroanei a realizat că de fapt ocolul silvic se află pe domeniul de la Săvârșin.
Drept urmare Margareta a României a cerut evacuarea Ocolului Silvic de pe un teren aflat pe domeniul regal de la Săvârșin. Potrivit legii, suprapunerile sunt de două feluri, virtuale și reale. “
Suprapunerea virtuală a două terenuri există atunci când din punct de vedere faptic, adică la fața locului și juridic, adică din punct de vedere al actelor de proprietate, nu se suprapun însă, din punct de vedere al cadastrului și cărții funciare, acestea figurează ca fiind suprapuse”, explică site-urile de specialitate.
Ce soluții legale are Margareta a României pentru a rezolva problema
Există soluții legale pentru înlăturarea suprapunerilor, precum: încheierea unei tranzacții între proprietarii ale căror terenuri se suprapun, anularea unuia dintre cele două acte de proprietate, în măsura suprapunerii existente; promovarea unei acțiuni în revendicare în ceea ce privește suprafața unde există suprapunerea; promovarea unei acțiuni în grănițuire, rectificarea documentațiilor cadastrale și a cărților funciare. Cel mai probabil Custodele Coroanei nu a ajuns la nicio înțelegere cu cei de la Ocolul Silvic, așa că a decis să meargă în instanță. Margareta a României este „Custode al Coroanei Române”, dar și cea care conduce Familia regală a României, după decesul tatălui ei, regele Mihai I, la 5 decembrie 2017. Judecătorii au stabilit ca primul termen al dosarului să fie pe 27 octombrie 2022.