Direcția Națională Anticorupție (DNA) a suferit o nouă umilință. Curtea de Apel București a pronunțat achitări pe linie în dosarul ANRP 3, care viza presupuse fapte de abuz în serviciu.
Acuzația de abuz în serviciu este formula preferată a DNA atunci când parchetul nu are probe să prezinte fapte de corupție. Adică luare și dare de mită, trafic și cumpărare de influență, întrucât doar patru sunt faptele de corupție sunt prevăzute de Codul penal.
Astfel, judecătoarea Valerica Voica de la Curtea de Apel București i-a achitat pe omul de afaceri Horia Simu, pe fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor, pe fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, pe avocatul Constantin Zaharia Lefter și pe fosta șefa a ANRP Ingrid Zaarour. Achitare pe linie.
Toate achitările au fost dispuse în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penală: „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Achitările nu sunt definitive, putând fi atacate cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit luju.ro, rechizitoriul a fost semnată de către procurorii DNA Dănuț Volintiru și Carmen Tundrea, și confirmată de către șeful din acel moment al Secției I, Gheorghe Popovici.
O nouă înfrângere pentru DNA. Achitări pe linie la Curtea de Apel București
Amintim că omul de afaceri Horia Simu (fost Șchiopu) și avocatul Constantin Zaharia Lefter au fost reținuți timp de 24 de ore și defilați în cătușe prin față presei, Simu stand apoi trei luni și jumătate în arest preventiv. Tot Simu, în plus față de ceilalți, a fost acuzat de spălare de bani, dar și această acuzație a DNA a fost demontată întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
În total, vorbim despre nouă achitări dispuse în temeiul de mai sus și nicio condamnare.
Recent și fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana-Maria Pătru, a fost achitat definitiv miercuri de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor.
Ea fost acuzată de procurorii DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu zis Portocală, că a primit 275.000 euro de la o firmă pentru a-i asigura câştigarea unor contracte din bani publici.
Curtea de Apel Bucureşti a respins apelurile în acest dosar şi a menţinut decizia de achitare dată de Tribunalul Bucureşti în ianuarie 2020.