Nimic nu este mai înfricoşător pentru un corupt decât posibilitatea de a-şi pierde întreaga avere obţinută ilicit şi riscul de a-şi trăi restul vieţii în mizerie.
Am spus-o şi în alte rânduri, perspectiva de a sta câţiva ani în puşcărie, dar de a te bucura după aceea de banii furaţi nu ar trebui să ne dea nouă, justiţiabililor şi contribuabililor obişnuiţi, nici o satisfacţie. De abia atunci când o persoană condamnată definitiv şi irevocabil se va trezi şi cu averea confiscată, societatea îşi va recupera prejudiciul.
În prezent, nimic din toatea acestea nu este posibil. Este treaba justiţiei să demonstreze că averea a fost dobândită ilicit, lucru aproape imposibil.
Noul proiect de Constituţie, prezentat ieri de preşedintele Traian Băsescu, deschide calea pentru o schimbare de optică, şi anume, că în cazul unei suspiciuni de existenţă a unei averi obţinută prin metode ilegale, va fi treaba celui inculpat să demonstreze că poate justifica cum a dobândit ave rea. Dacă nu va putea, va avea automat o problemă mare. Mai mare decât vila, maşina sau contul. Pregătiţi-vă, va începe o luptă de uzură în care politicieni, analişti, oameni de televiziune, de-a valma, vă vor spune că nu e bine, că altele sunt problemele ţării, că este o diversiune, că ar trebui să nu vă intereseze asta. Ba da, ar trebui să vă intereseze! Pentru că nu există formă mai eficientă de a ţine sub control corupţia decât această metodă. Pentru că e uşor să-i vedeţi pe cei care sunt înfricoşaţi de spectrul pierderii averii. Sunt cei care vor ţipa ca din gură de şarpe pe la televizor. Şi cu cât vor fi mai mulţi cu atât ar fi bine să realizaţi efectul pozitiv al aces tei iniţiative.
Aşadar, oricât de scârbiţi aţi fi de politică, începeţi să puneţi presiune pe parlamentarii din colegiul dum neavoastră pentru a vota această nouă Constituţie care va deschide drumul spre confiscarea averilor celor corupţi. Suntem singurii din Europa care nu facem asta, încă.