Orientul Mijlociu trece printr-un adevărat cataclism din punct de vedere geopolitic. Decizia lui Donald Trump de a retrage armata americană din această regiune atât de frământată a dat posibilitatea rușilor, turcilor și iranienilor să-și extindă serios influența, mai ales pe plan militar. În aceste condiții, cei mai de nădejde aliați ai SUA din zonă par să încerce o apropiere care până mai ieri părea de-a dreptul imposibilă.
Zvonuri din ce în ce mai puternice vorbesc de o întâlnire de taină care ar fi avut loc în capitala Arabiei Saudite între, țineți-vă bine, prințul moștenitor Mohammad bin Salman și premierul israelian Benjamin Netanyahu. Evident, ambele părți neagă cu putere.
Cu toate astea, un parteneriat strategic dintre Arabia Saudită și Israel ar fi cât se poate de normal, având în vedere că acțiunile militare ale Turciei și Iranului în regiune sunt văzute ca o amenințare atât la Tel Aviv, cât și la Riad.
Nu e vorba numai de zvonuri și calculele pe care le fac experții. Ceva se mișcă în mod evident în relațiile dintre fundamentalista familie regală saudită și Israel. Săptămâna trecută, de luni până joi, în capitala saudită a avut loc un exeniment inimaginabil cu câțiva ani în urmă, vizita câtorva membri ai Conferinței președinților, o organizație-umbrelă care din 1956 reunește principalele grupuri de presiune, entități și asociații ale iudaismului american. Vestea a fost adusă la cunoștința marelui public abia după ce evreii americani au părăsit Arabia Saudită. Se știu destul de puține despre această misiune, dar se pare că Arthur Stark, vicepreședintele Malcolm Hoenlein și CEO William Daroff au avut întâlniri la nivel înalt cu membrii familiei regale saudite și cu secretarul general al Ligii Musulmane Mondiale, Mohammed al-Issa.
După cum susține Agenția Telegrafică Evreiască, faptul că autoritățile saudite au dat undă verde sosirii delegației este un semn al unei schimbări profunde.
Chiar dacă relațiile dintre Riad și Tel Aviv sunt în continuare înghețate, saudiții par dispuși de mai multă vreme să facă pași spre o normalizare a situației, dată fiind creștererea amenințărilor din zonă și, mai ales, programul nuclear al Teheranului. Astfel, saudiții au îndepărtat treptat în ultimii trei ani pasajele antisemite din programele școlare și se concentrează să educe și opinia publică în acest sens prin intermediul mass-media, intelectualilor și liderilor de opinie.
Mai mult, siliți de noile realități geostrategice, saudiții par să fi renunțat să sprijine islamismul radical și acum încearcă să se pună la adăpost de încercările Iranului și Turciei de a destabiliza regiunea, chiar dacă pentru asta trebuie să abandoneze cauza palestiniană și să intre într-un parteneriat secret cu vechii inamici.