Singurul parc tematic de distracții din București a fost împins la faliment de instituțiile publice, statul pierzând, dintr-un foc, șapte milioane de euro
Societatea World Park SRL, care administrează Terra Park, singurul parc tematic din Bucureşti, îl acuză pe primarul sectorului 4, Daniel Băluță, de abuz în serviciu şi prejudicierea bugetului de stat cu şapte milioane de euro.
Firma susține, într-un comunicat de presă, că primarul Băluță a refuzat nejustificat să emită certificatul de urbanism, avizele de amplasament şi autorizațiile de construire necesare derulării contractului încheiat între Terra Park şi Administrația Lacuri, Parcuri, Agrement Bucureşti (ALPAB), care a făcut imposibilă aplicarea planului de reorganizare al societății stabilit prin hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Bucureşti.
FOTO: Daniel Băluță
ALPAB administrează, primăria de sector autorizează
World Park SRL a câştigat la jumătatea lui 2016 licitația publică prin care ALPAB a oferit spre închiriere spații destinate agrementului în Parcul Tineretului. Una dintre clauzele contractului era ca societatea câştigătoare să obțină de la Primăria Sectorului 4 autorizațiile de construire şi avizele necesare pentru amplasarea echipamentelor în parc, în termen de trei luni. Conform legii, primăria de sector emite avize de amplasament şi construire pentru tot ceea ce se montează în parc, deşi acesta este în administrarea Primăriei Capitalei, prin ALPAB. Inițial, Primăria nici nu a vrut să primească documentația pe care Terra Park a întocmit-o, aceasta fiind depusă ulterior la registratură, prin curier. Cu toate astea, nu s-a răspuns la încercările oficiale de a primi un răspuns privind stadiul autorizării, nu s-au cerut documente suplimentare, nu s-au emis autorizații sau avize nici în termenul legal, nici după.
Statul, gaură de șapte milioane de euro
„Toate aceste piedici sunt cu atât mai greu de înțeles cu cât societatea a realizat pe propria cheltuială inventarierea tuturor arborilor şi arbuştilor din parc pentru ca aducerea echipamentelor să nu afecteze spațiul verde. Mai mult, există un studiu elaborat de Institutul de Arhitectură Ion Mincu, în care se recomandă amplasarea Terra Park în Tineretului. Acest studiu a fost însuşit inclusiv de Tribunalul Bucureşti care, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, a stabilit ca reorganizarea societății care operează Terra Park să se realizeze prin mutarea echipamentelor în Parcul Tineretului”, se precizează în comunicatul World Park SRL.
Potrivit aceleiaşi surse, refuzul edilului de a elibera autorizațiile de construire loveşte şi în interesul statului, deoarece „prin Ministerul de Finanțe, care a susținut mutarea echipamentelor în Parcul Tineretului, se vede astăzi în situația de a nu mai putea recupera suma de şapte milioane de euro pe care ar fi încasat-o dacă Terra Park ar fi continuat să opereze”.
Circuitul
În încercarea de a pune în aplicare hotărârea instanței și de a face Terra Park operațional, administratorii societății au demarat alte discuții cu instituțiile locale și centrale cu atribuții în domeniu. Cei de la sector au pasat responsabilitatea la PMB, de aici la ALPAB, care au spus că au nevoie de aprobare de la Capitală, cei de la PMB, de la primăria de sector. Ministerul de Finanțe a arătat spre Ministerul Economiei, care a indicat Cancelaria Primului Ministru, de unde s-a închis cercul la PMB. Într-un final, s-a încheiat contractul cu ALPAB pentru spațiile din Tineretului. Pentru care primarul Daniel Băluță a refuzat să emită actele necesare funcționării. Așa că ALPAB a fost nevoită să-l rezilieze. Până la închiderea ediției, edilul Băluță nu a răspuns solicitării EVZ de a-și spune punctul de vedere.
Autoritățile au preferat platforma de gunoi, nu parcul de distracții
Societatea World Park SRL a fost înființată în 2011, când a obținut un credit de de la Eximbank în valoare de 7.000.000 de euro, pentru „finanțarea proiectului investițional constând în achiziționarea şi implementarea unui număr de 32 de echipamente pentru construirea unui parc de distracții Terra Park”. Parcul a fost amplasat pe Bulevardul Timișoara, sector 6, fiind deschis pe 16 noiembrie, în același an.
Situat în imediata apropiere a unei platforme de gunoi, mirosurile emanate de aceasta a alungat vizitatorii şi, implicit, încasările. Autoritățile locale nu au închis platforma, dar nici nu au oferit o altă locație pentru Terra Park. Drept consecință, World Park nu a achitat ratele scadente în 2012, iar Eximbank a început executarea silită.
Reorganizarea, singura soluție
În aceste condiții, societatea a formulat cerere pentru deschiderea procedurii insolvenței. Judecătorul sindic a aprobat planul de reorganizare. Potrivit Hotărârii definitive şi irevocabile a Tribunalului, reorganizarea activității presupunea, printre altele, mutarea echipamentelor în Parcul Tineretului.