Câțiva catolici italieni, reprezentanți ai Bisericii San Nicola din Bari, loc în care se afl ă jumătate din moaștele Sfântului Nicolae, contestă faptul că mâna dreaptă a Sfântului s-ar afl a la Biserica Sf. Gheorghe Nou, din București. Nimic mai fals!
Toate relicvele Sfântului Nicolae din Roma sau de oriunde sunt false!”, a declarat, bombastic, un anume frate Gerardo Cioffari, în numele Bisericii San Nicola din Bari, Italia. Două lucruri sunt, însă, certitudini. Și anume că mai puțin de jumătate din osemintele Sfântului Nicolae sunt adăpostite de lăcașul de cult catolic și, al doilea, că mâna dreaptă a Sfântului, primită de Mihai Viteazul ca răsplată pentru meritele sale în războiul împotriva musulmanilor, chiar de la cardinalul din Bari, a fost donată de acesta Bisericii Sf. Gheorghe- Nou din București, undeva în jurul anului 1600. Emil Cărămizaru, părintele paroh al acestei biserici și arhitectul Dan Ionescu, doctor în arhitectură și istorie – în prezent șef de proiect al reabilitării Bisericii care urmează să fie resfințită, pe 16 august, în prezența reprezentanților tuturor patriarhiilor ortodoxe – dezmint și demontează atacul catolicilor.
Moaște atestate chiar de comuniști
„Atestarea științifică obiectivă a raclei și a moaștelor Sf. Nicolae este dovedită de inscripția de pe raclă. Aceasta a fost introdusă în circuitul științific acum peste o sută de ani, fiind publicată în Buletinul Comisiei Monumentelor Istorice și în «Inscripțiile Medievale ale României », din 1965, sub coordonarea acad. Alexandru Elian. Deci, chiar în timpul comuniștilor care nu erau prea interesați de promovarea sacralității moaștelor!”, spune arh. dr. Dan Ionescu.
De altfel, ceea ce susțin prelații italieni, nu are o bază sigură pentru că pe teritoriul actual al Greciei se găsesc și alte moaște ale Sf. Nicolae. „Ei au o problemă, nu noi! Mai ales că doar 48% din relicvele sfinte se află la Bari!”, afirmă arhitectul cu doctorat în istorie. Emil Cărămizaru, părintele paroh al Bisericii Sf. Gheorghe Nou, de la km. 0 al României, a făcut și el propria investigație. „Fratele Gerardo Cioffari arată în «Boletin de San Marco», nr. 3/2012, că un călugăr pe nume Roberto Marco atestă faptul că la o deshumare din anul 1087, un braț al Sf. Nicolae a fost pus într-o casetă de aur, pentru binecuvânta rea pelerinilor. Acea casetă a dispărut în Evul Mediu, în circumstanțe misterioase! Deci, chiar Cioffari confirmă!”. Mai mult, conform reconstituirii antropologice a osemintelor Sfântului la o nouă deshumare, făcută în 1957 de profesorul Luigi Martini, de la Universitatea din Bari, s-a atestat că 80% din ambele brațe lipsesc!
„Mihai Viteazul nu ne putea păcăli”
Documente originale privind autenticitatea moaștelor Sfântului Nicolae din Biserica Sf. Gheorghe- Nou se găsesc și în biblioteca Mânăstirii Simonopetras de pe Sf. Munte Athos, la care a fost ctitor însuși Mihai Viteazul. Aceasta întrucât moaștele respective au fost donate de domnitor către biserica din București în 1599-1600. „Inscripția originală se află pe raclă. Discuția aceasta irelevantă și inoportună a mai apărut cu ceva timp în urmă. Reactivarea ei nu ne deranjează... Este pentru noi un bun prilej de a evidenția încă o dată adevărul istoric!”, se înviorează părintele paroh Emil Cărămizaru.
Pe de altă parte, în România au fost contabilizate, până acum, circa 2.600 de relicve sfinte. Au fost discuții cum că unele ar fi falsuri. De pildă, la Mânăstirea Celic Dere, județul Tulcea, s-au identificat printre moaște oase de animale! „De multe ori, prin cercetări arheologice, apar între osemintele umane și astfel de fragmente de oase. Probabil că, printr-o nefericită împrejurare, aceste mici fragmente găsite acolo s-au amestecat cu sfintele relicve”, explică arh. dr. Dan Ionescu.
Fenomenul secularizării aduce cu sine și astfel de interpretări neconforme cu adevărul istoric, este de părere părintele Emil Cărămizaru; „Noi, românii, ar trebui să învățăm să nu ne mai autoflagelăm, ci să știm cum să ne promovăm patrimoniul național și spiritual. Iar moaștele Sfântului Nicolae din Biserica noastră fac parte din acest- dublu patrimoniu!”.