În catastiful șefului de cabinet al președintelui Consiliului Județean Cluj sunt trecute toate „intrările”, „ieșirile” și sursele banilor
Răzvan Pop, șeful de cabinet al lui Horea Uioreanu, s-a purtat ca un contabil al mafiei. Ținea evidența șpăgilor primite și a cheltuielilor efectuate. „Evenimentul zilei” vă prezintă, în exclusivitate, numele persoanelor care apar în celebra agendă cu spăgi a președintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, în prezent arestat pentru 30 de zile, pentru fapte de corupție. Numele celor care au dat șpăgi au fost dezvăluite de principalul martor al acuzării, nimeni altul decât șeful de cabinet și finul acestuia, Răzvan Pop, în declarația dată la DNA Cluj. Primele două nume care sunt invocate de Pop sunt cel al primarului comunei Mărișel, județul Cluj, Traian Mariș, și cel al fratele lui Gruia Stoica. În primul caz, primarul Traian Mariș i-a dat lui Pop suma de 15.000 de lei, banii provenind de la un alt Mariș Trai an, care astfel și-a cumpărat postul de director al Direcției Silvice Cluj. Directorul Mariș a fost arestat în 2013 pentru luare de mită.
„A scos din buzunar un plic mai gros”
Despre fratele lui Gruia Stoica, Pop spune că acesta a venit la Cluj unde a discutat cu Horea Uioreanu. „La final, Uioreanu m-a chemat și mi-a cerut să-l însoțesc pe domnul respectiv la o discuție… Individul a scos din buzunarul de la haină un plic mai gros, după care a ieșit din mașina mea fără să spună nimic. Am fost uimit de ce se întâmplă, am luat plicul și am constatat că acesta conține suma de 50.000 de euro. Uioreanu nu a fost mirat deloc, spre deosebire de mine”. Pop spune că a aflat ulterior de la un consilier că este vorba despre fratele lui Gruia Stoica. Acesta are un singur frate și anume Vasile Didilă, care este asociat în afacerile sale. Sursele EVZ susțin că, cel mai probabil, banii ar fi fost plătiți pentru ca PNL Cluj să nu îl mai susțină pe Viorel Simuț la șefia CFR Marfă. Propunerea a picat ulterior. Contactat, senatorul PNL Marius Nicoară, pe atunci președintele PNL Cluj, a declarat că nu știe din ce motive numirea nu a mai avut loc.
Bani de la constructori
Răzvan Pop îl pomenește și pe Ioan Bene, arestat în cauză, care ar fi dat 100.000 de lei. Cu acești bani, Pop ar fi achitat diverse lucrări la cabana de la munte a soților Uioreanu și i-ar fi dat Elenei Uioreanu, deputat PNL de Cluj, fosta soție a președintelui Consiliului Județean, suma de 11.200 de lei pentru a-și plăti taxa de candidatură. De la Bene, Uioreanu ar mai fi primit în tranșe, încă 178.000 de lei. Următorul pe listă este un alt constructor important, Dorin Așchilean, patron ACI Cluj. „Președintele m-a pus în legătură cu numitul Așchilean Dorin ... am convenit cu Așchilean ca, în aceeiași zi să merg la sediul ACI Cluj, ceea ce am și făcut, unde Așchilean mi-a dat un plic cu bani în care se afla suma de 30.000 de lei ... Rețin că președintele a fost dezamăgit, probabil se aștepta la mai mult”, a susținut Pop în fața anchetatorilor.
Societatea ACI Cluj a construit Cluj Arena, iar în acest an a câștigat licitația pentru construcția parcului industrial TETAROM 4, contractul fiind semnat într-un cadru festiv de Horea Uioreanu și Dorin Așchilean. Grigore Vădean, director general la Diferit SRL, societate care trebuia să reabiliteze drumuri județene - contractul fiind reziliat în 2014 - ar fi adus la Consiliul Județean Cluj un plic cu 45.000 de lei. „La o discuție ulterioră cu președintele Uioreanu mi-a spus că și-a amintit că va obține o sumă de bani pentru campanie.” Vasile Pogăcean, arestat în același dosar, a început să fie notat în agendă „la finele lui martie-aprilie 2013”, prima data cu suma de 40.000 de lei. Uioreanu negociase un procent de 15 la sută din totalul plăților. În agenda cu șpăgi, Pogăcean mai este notat de șase ori, cu încă 39.500 lei.