Noutăți despre Bacalaureatul 2023. Ministrul Ligia Deca vine cu precizări legate de calendarul BAC-ului

Bacalaureat. Sursa foto: arhiva EVZ

Perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat va fi prelungită, în caz de necesitate, în contextul grevei profesorilor. Ministrul Educației, Ligia Deca a făcut o serie de precizări cu privire la acest subiect. Reacția ministrului vine după ce Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat stabilirea unor proceduri de urgență pentru înscrierea elevilor la acest examen.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ar putea fi prelungit calendarul de înscriere a elevilor la examenul de Bacalaureat. Ea a precizat că acest lucru va fi posibil în toate unitățile de învățământ în care termenele nu vor putea fi respectate în contextul grevei profesorilor. Conform calendarului stabilit,  inițial, de Ministerul Educației, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat au început luni, 29 mai și urmează să se încheie pe 7 iunie.

„Încrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere: 29 mai - 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unităţi de învăţământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens. Pentru celellte unităţi de învăţământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede şi vom rămâne în peioada anunţată care se încheie pe 7 iunie, a declarat Ligia Deca conform observatornews.ro.

Conform calendarului de desfășurare a examenului de Bacalaureat, înscrierea pentru sesiunea de vară a început pe 29 mai și urmează să se încheie pe 7 iunie. Aceasta în vreme ce examenul propriu-zis se va desfășura în perioada cuprinsă între 12 iunie și 7 iulie, când ar trebui să se afișeze rezultatele finale.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Elevii cer proceduri urgente de înscriere

Precizările ministrului vin după ce Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă în legătură cu acest subiect. În document, adresat, premierului Nicolae Ciucă și Ligiei Deca, reprezentanții școlarilor au cerut stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat. Aceștia au reclamant faptul că anumiți elevi nu vor avea posibilitatea să se înscrie în timp util la examen.

„Incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie.

Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces”, a arătat Consiliul Naţional al Elevilor, în scrisoare.

Sursa foto: EVZ

Revendicările profesorilor în plină grevă

Îngrijorările legate de examenul de Bacalaureat vin în condițiile în care greva profesorilor a intrat în cea de-a doua săptămână. Guvernul nu pare dispus să accepte o majorare de salarii. Deși susține că este dispus la dialog și la rezolvarea crizei din Educație, guvernul dă dovadă de inflexibilitate refuzând să ia în considerare revendicările profesorilor cu privire la salarii.

Reprezentanții cadrelor didactice au solicitat, la ultima discuție cu delegația guvernamentală, o majorare de salariu de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice. Ei au mai cerut emiterea unei OUG care să garanteze că, în legislație, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Guvernul a propus, la schimb, acordarea unor bonusuri în valoare de 2.500 de lei, în două tranșe, în lunile iulie și octombrie. Propunerea a fost respinsă de greviști. În aceste condiții, Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să urgenteze procedurile de adoptare a legii salarizării și să invite sindicatele la discuții pe viitoarele grile.