Noi probleme cu legea pentru Igor Dodon. Fostul președinte moldovean nu poate jusfica 1,2 milioane de lei

Sursa foto: Arhiva EVZ

Fostul președinte al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, se confruntă cu noi probleme legale. Familia sa este suspectată că nu și-a declarat toate veniturile, iar diferențele înregistrate de autoritățile penale nu sunt neglijabile. Fostul președinte este acuzat că ar fi ascuns sume importante de bani în perioada 2017 – 2019.

Familia lui Igor Dodon, fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, este suspectată că a obținut venituri din surse dubioase. Conform informațiilor furnizate de autoritățile de la Chișinău, este vorba despre venituri nedeclarate de peste un milion de lei. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) din Republica Moldova a constat că există diferențe mari între veniturile declarate în perioada decembrie 2016 – februarie 2020 și averea pe care o dețin fostul președinte Dodon și familia sa.

Astfel, inspectorii de integritate de la Chișinău suspectează că Igor Dodon nu și-ar fi declarat toate veniturile în 2017, 2018 și 2019, iar suma pe care nu o poate justifica se ridică la 1,2 milioane de lei moldovenești. Actul de constatare a fost emis de Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova în data de 2 decembrie.

Documentul întocmit de inspectorii care au făcut verificările va ajunge la judecătorie unde vor fi declanșate procedurile de confiscare a banilor care nu pot fi justificați de Igor Dodon. Decizia poate fi atacată în justiție, la Curtea de Apel. Dacă judecătorii vor considera că cele constatate de ANI se confirmă, Igor Dodon va pierde banii pentru care nu are explicații, dar nici nu va mai putea ocupa funcții publice pe o perioadă de 3 ani.

Igor Dodon trimis în judecată pentru corupție

În data de 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a trimis în instanță, spre judecată dosarul „Sacoşa”, în care Igor Dodon este învinuit de mai multe acte de corupție. Procurorii l-au acuzat de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale. Aceste fapte au fost săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova.

Pe de altă parte, Igor Dodon este vizat şi în cazul „Energocom”, fiind incriminat pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

În prezent, fostul președinte Igor Dodon se află sub control judiciar, după ce judecătorii au ridicat măsura arestului la domiciliu, după cum relatează publicația Timpul.

Igor Dodon a fost reţinut pe 24 mai 2022 pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele sale, iar două zile mai târziu a fost plasat în arest la domiciliu.