Primăria Generală a Municipiului București va suporta împreună cu Guvernul cel puțin două treimi din costurile pentru termoficare, restul sumelor fiind achitate de cetățeni. Anunțul a fost făcut joi, 4 noiembrie, de către edilul Nicușor Dan, care și-a exprimat speranța ca Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să revină asupra prețului de producție.
Municipalitatea București și Guvernul vor subvenționa, în continuare, costurile la energia termică, a anunțat Nicușor Dan. Edilul Capitalei a transmis că autoritățile amintite vor suporta cel puțin două treimi din prețul gigacaloriei și a susținut că Executivul ar trebui să intervină în acest caz astfel încât să determine ANRE să revină asupra costurilor de producție.
Dacă în anul 2020, prețul de producție era circa 195 lei, în prezent, acesta se ridică la 380 lei, a atras atenția Nicușor Dan.
Statul va suporta cel puțin 66% din prețul gigacaloriei
„Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul Bucureşti (raportul dintre preţul suportat de autorităţi şi cel suportat de populaţie - n.r.) era doi la unu. Adică două părţi plătea Primăria, o parte plătea cetăţeanul. Ce am spus eu este că raportul acesta nu o să fie mai mic. Adică, Primăria plus Guvernul o să plătească cel puţin două treimi.
Soluţia cea mai echitabilă este ca Guvernul să intervină astfel încât acel preţ fixat de ANRE, de producţie, care este obligatoriu pentru toate sistemele oraşelor care transportă şi distribuie mai departe, să coboare. Adică anul trecut acest preţ era cam 195 de lei. Anul acesta este 380 de lei, aşa cum a fost fixat de ANRE.
Ceea ce poate să facă Guvernul, subvenţionând gazul pe care aceşti producători de energie îl primesc, să scadă preţul de producţie care este furnizat de către ANRE”, a declarat primarul București, Nicușor Dan.
PMB ar putea plăti 100-200 de milioane lei în plus
În altă ordine de idei, la finalul lunii octombrie, primarul municipiului București a transmis că instituția pe care o conduce ar putea să plătească 100-200 de milioane de lei în plus față de subvenția anuală asigurată de stat, în valoare de 950 milioane de lei.
„Este primul an în care Primăria București chiar plăteşte subvenţia asta”, a oferit asigurări edilul Nicușor Dan. „Conform unei legi din această vară, din ianuarie TVA va fi de 5% pentru producția și pentru transportul de energie termică. Deci o să avem o diminuare din punct de vedere al TVA. Începând din noiembrie gigacaloria va fi 329 lei + 19% TVA, iar din ianuarie o să fie 329 lei + 5% TVA”, a mai precizat primarul Capitalei la finele lunii octombrie.