Judecătorii de la Curtea de Apel București au admis cererea lui Nicușor Dan de anulare a raportului Agenției Naționale de Integritate privind starea de incompatibilitate și conflict de interese în exercitarea atribuțiilor de primar General.
Însă, instanța de judecată nu a aprobat cererea edilului general prin care a solicitat anularea raportului ANI care face referire la infracțiunile de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
Deciza magistraților
„Admite excepţia tardivităţii formulării cererii adiţionale şi constată decăzut reclamantul din dreptul de a invoca noi motive de nelegalitate. Admite excepţia inadmisibilităţii exercitării controlului de legalitate asupra dispoziţiei din raportul de evaluare prin care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Respinge cererea de anulare cu privire la acest aspect ca inadmisibilă. Admite în parte cererea formulată de reclamantul Nicuşor Daniel Dan în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate.
Anulează în parte raportul de evaluare nr.58231/G/II/23.12.2022 sub aspectul constatării existenţei stării de incompatibilitate şi conflictului de interese. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei care poate fi atacată.
Primarul Capitalei a fost prezent în sala de judecată unde și-a susținut cauza în fața magistraților. În luna februarie, ANI preciza că actualul primar al Capitalei s-a aflat în incompatibilitate și conflict de interese.
Nicușor Dan acuzat în continuare pentru abuz în serviciu
Starea de incompatibilitate a rezultat în urma funcțiilor pe care Dan le-a deținut în cadrul a patru instituții publice fără a deține mandat de reprezentare. Judecătorii au arătat astfel că dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 au fost încălcate.
În ceea ce privește conflictul de interese judecătorii au stabilit că în perioada 7 august 7 septembrie 2021, prin cumulul funcțiilor de primar general respectiv director general al ALPAB ( Administrația Lacuri și Parcuri și Agrement București), Nicușor Dan a cerut suplimentarea bugetului ALPAB cu 3.000.000 lei. Ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.
Bugetul ALPAB a fost în cele din urmă suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei. În urma acestui demers ANI a stabilit că edilul Capitalei a încălcat prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.
Nicușor Dan: „ Instituțiile de control trebuie să fie echilibrate în evaluări”
Drept urmare, Autoritatea de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referitor la posibilitatea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal şi a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal.
Nicușor Dan ar fi achitat una din amenzile contravenționale din bugetul PMB. Ba mai mult, departamentul juridic din cadrul Primăriei Generale a contestat amenda primită de Nicușor Dan. Aspectul de ilegalitate rezidă și din faptul că departamentul juridic al PMB a iniția demersurile de contestare pentru Nicușor Dan atât în calitate de primar dar și ca persoană fizică. Documentul poartă semnătura olografă a acestuia pentru ambele calități.
Nicușor Dan a anunțat decizia magistraților printr-un mesaj transmis pe canalul de comunicare Facebook.
„Curtea de Apel Bucureşti a anulat azi raportul Agenţiei Naţionale de Integritate care reţinea că aş fi incompatibil şi în conflict de interese. Instituţiile de control trebuie să controleze, dar să fie echilibrate în evaluări.
Faptul că o instituţie a statului a spus că primarul Bucureştiului e incompatibil şi în conflict de interese e o chestiune pe care partenerii externi ai Municipalităţii o iau foarte în serios. Imaginea Municipalităţii a fost afectată”, a scris Nicuşor Dan, joi pe Facebook.