București. Nicu Ștefănuță, unul dintre cei doi vicepreședinți români al Parlamentului European, vorbește despre șansele de aderare la Schengenul terestru.
O decizie în favoarea României, cu privire la Schengenul terestru, ar putea veni după alegerile parlamentare din Austria. Vicepreședintele PE crede că este nevoie de un acord cu guvernul condus de Karl Nehammer.
Nicu Ștefănuță convins că intrăm în Schengen
Europarlamentarul român a obținut funcția de vicereședinte al Parlamentului European, din partea Verzilor. România mai deține o funcție de vicepreședinte obținută de Victor Negrescu, din partea PSD. Cele două poziții, consideră Nicu Ștefănuță, ar putea conferi o serie de avantaje, la un moment dat. În acest context, este de părere că România va adera la Spațiul Schengen terestru după alegerile parlamentare din Austria.
„Schengenul terestru va fi rezolvat. Sunt convins de asta. Eu cred că va trebui să așteptăm alegerile parlamentare din Austria, care sunt toamna asta. După cum am văzut rezultatele de la europarlamentare, veștile nu sunt grozave din Austria, dar nu prea avem altceva ce face acum”, spune Nicu Ștefănuță, conform Antena 3.
În opinia sa, venirea unor partide de extremă dreaptă la guvernare nu va implica, neapărat, blocarea aderării la Schengen. În acest sens, dă exemplul Olandei, care nu s-a opus, la precedentele Consilii JAI.
„Și în cazul Olandei rezultatele au fost destul de proaste la alegeri, dar totuși Olanda nu s-a opus. S-ar putea să facem de pe acum un deal, un acord cu guvernul lui Nehammer. Suntem cu un picior în autobuz, suntem în Schengen maritim și aerian și atunci mai trebuie cel terestru”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului European.
Obiectivele europarlamentarului român
Nicu Ștefănuță crede că funcția de vicepreședinte în Parlamentul European, îi conferă un avantaj la negocierile anumitor probleme de interes național. El a arătat care sunt obiectivele pe care dorește să le atingă în acest mandat politic. Astfel, Ștefănuță și-a propus să se implice în rezolvarea crizei locuințelor.
„Eu voi lucra pe temele pe care am făcut și campanie, pe criza locuințelor pentru tineri, tinerii nu-și mai permit casă, nu avem su suficiente locuințe sociale, o chirie este foarte scumpă în Cluj, în București, în Timișoara, în Iași, în multe din orașe creditele la bancă sunt foarte, foarte scumpe. Deci voi lucra pe această dimensiune, care e foarte importantă”, a declarat europarlamentarul.
Nicu Ștefănuță a mai spus că este interesat și de alte subiecte legate de sănătatea mentală și decontarea terapiei în România. El a spus că există o criză în sănătatea mentală. Un alt subiect de interes pentru care militează este legat de lupta împotriva violenței domestice, garantarea dreptului la avort și problema schimbărilor climatice. Totodată, a spus, vrea să militeze ca România să fie mai bine reprezentată în sistemul birocratic european.
„Trebuie să ne batem ca mai mulți români să fie printre funcționari, să aibă funcții de top, să fie aibă funcții de conducere. Mie nu-mi place retorica unora din politică, care dau vina cumva pe Bruxelles, uitând că și noi facem parte din această mașinărie, din acest mecanism. Iată că avem doi vicepreședinți, 33 de europarlamentari, un comisar, un vot cu veto în Consiliu, adică nu suntem chiar săracii Europei”, a punctat europarlamentarul.
Nicu Ștefănuță se așteaptă la un mandat dificil
Europarlamentarul român crede că mandatul care tocmai a început va fi dificil, dat fiind contextul internațional. Nicu Ștefănuță și-a exprimat speranța că politicienii care vor guverna România după alegeri vor fi suficient de înțelepți pentru a gestiona vremurile care se anunță. Totodată, a vorbit despre necesitatea educației tinerilor în domeniul politicii, pentru a cunoaște ce presupune democrația.
„Mă aștept ca situația internațională să se înrăutățească, nu să se îmbunătățească. Vom avea un președinte în Statele Unite, care uneori nu prea e clar în privința NATO. Deci vom avea niște provocări destul de mari. Și extrema dreaptă e foarte sus, democrația nu mai e înțeleasă de oameni. Cumva mi-ar plăcea și ca politicienii să mai explice oamenilor care e faza cu democrația, cum se votează”, a mai spus Nicu Ștefănuță.
El a dat exemplu propria campanie electorală în care și-a investit banii în educarea votantului tânăr. Ștefănuță crede că statul trebuie să fac o astfel de educație. Oamenii trebuie să știe de ce votează, cum votează și care este diferența dintre democrație și totalitarism, respectiv populism.
„Rețeta succesului în campanie a fost asta: jumătate din toți banii investiți au fost în educarea votantului tânăr, ceva ce ar fi trebuit statul să facă, cum se votează, de ce se votează, de ce avem acele semnături, cum le semnăm. Eu cred că dacă mobilizăm mai bine societatea și explicăm, s-ar putea să avem o înțelegere mai bună între români”, a explicat vicepreședintele în PE.