Florin Secureanu, managerul care a condus spitalul care poartă numele unuia dintre cei mai mari industriași ai României, Nicolae Malaxa, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Cel din urmă, un apropiat al regelui Carol al II-lea, a construit două dintre cele mai importante uzine ale acelor vremuri și a deținut o avere uriașă
Nicolae Malaxa s-a născut la Huși în anul 1884 într-o familie de aromâni și a studiat ingineria în Germania. În 1921 a cumparat câteva terenuri în afara Bucureștiului, iar câţiva ani mai târziu, a construit două dintre cele mai importante uzine ale acelor vremuri: cea de locomotive și cea de țevi petroliere, respectiv Uzinele Malaxa, devenite ulterior 23 August, iar apoi Faur și Republica, potrivit capital.
Trebuie spus că Uzinele Malaxa erau printre cele mai moderne din Europa, o realizare deosebită, având în vedere că industria grea era inexistentă într-o Românie care a păşit în perioada contemporană ca o ţară eminamente agrară. Potrivit istoricului Dan Falcan, citat de digi 24, sistemul prin care le-a condus a fost unul extrem de modern, în primul rând a știut să apeleze la tot ce avea mai valoros România în materie de ingineri. În 1928, Malaxa reușește să trimită pe poarta fabricii prima locomotivă românească, locomotiva Malaxa. În 1936 scoate prima locomotivă diesel românească și era un motiv de mare mândrie, după 1930 România n-a mai importat locomotive. Iar locomotivele Malaxa nu numai că acopereau intern, dar se vindeau foarte bine și la export. Nicolae Malaxa a fost un apropiat al partidelor politice, finanţând pe toată lumea, inclusiv Garda de Fier sau Partidul Comunist.
De notorietate sunt şi relaţiile sale cu regele Carol al II-lea şi cu camarila regală, relaţii despre care se presupune că l-au ajutat în afaceri. Celebre sunt şi valizele cu bani pe care le oferea sub formă de donaţii regelui, potrivit capital. Averea sa nu a fost niciodată cuantificată, însă ca să vă faceţi o idee, fiica acestuia, Irina, s-a căsătorit în anul 1946 cu savantul George Emil Palade, singurul român care a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină (1974).
Cei doi tineri au plecat în același an în America, unde George Emil Palade urma să-și continuie studiile. Cei doi au rămas pe pământ american, având doi copii, o fată, Georgia, și un băiat, Philip, potrivit wikipedia. După căderea regimului comunist, nepoții lui Nicolae Malaxa, Georgia Palade Van Dusen și Philip Palade și Loreen Ellen Malaxa (soția unui nepot decedat) -toți trei locuind în SUA- au solicitat statului român titluri de peste 310 milioane de dolari la Fondul de despăgubiri Proprietatea, în schimbul tuturor proprietăților confiscate.
Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților le-a înmânat în septembrie 2006 titluri de despăgubire moștenitorilor industriașului Nicolae Malaxa, care vor fi ulterior transformate în acțiuni la Fondul Proprietatea, în valoare cumulată de 1.080 miliarde de lei (360 milioane dolari).