Premierul României a făcut primele dezvăluiri despre imaginile terorii din Ucraina, aflată în război cu Rusia încă de la sfârșitul lunii februarie. Șeful Guvernului s-a deplasat în această săptămână în Kiev pentru a se întâlni cu mai mulți reprezentanți ai Ucrainei, printre care s-a numărat și Volodymyr Zelensky. În programul vizitei a fost inclusă și deplasarea în localitățile Borodianka și Irpin din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de război. Nicolae Ciucă a mărturisit că nu a fost niciodată martor al unor astfel de dezastre.
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit pentru prima dată despre imaginile dezastrului rămas în urma atacurilor militare și ale loviturilor lansate de forțele armate rusești în zonele rezidențiale din localitățile Borodianka și Irpin, aflate în proximitatea capitalei ucrainene Kiev, pe care a vizitat-o marți.
Nicolae Ciucă a rămas marcat de imaginile terorii din Ucraina
Imaginile furnizate de jurnaliști sunt cât se poate de relevante și reflectă exact ceea ce s-a întâmplat la fața locului, a spus șeful Guvernului după ce a vizitat mai multe regiuni ucrainene împreună cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
„Văzându-le în realitate, dincolo de emoţie, partea personală, umană, este absolut devastatoare, pentru că stând în faţa acestor clădiri distruse, văzând şcolile, spitalele distruse, poţi să realizezi că nimic din ceea ce presupune a se respecta în legile şi principiile armate... Cariera mea este cea de militar şi am mai fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut astfel de imagini, dar niciodată atât de zguduitoare”, a mărturisit Nicolae Ciucă, adăugând că este dincolo de puterea sa de înțelegere ceea ce a făcut Rusia în Ucraina.
România condamnă atrocitățile comise de Rusia
România a condamnat cu vehemență atrocitățile, „aceste crime de război”, comise de forțele armate rusești. „Este absolut incredibil!”, a reacționat șeful Guvernului, explicând că militarii sunt învățați de-a lungul carierei lor să evite și să reducă la minimum pierderile colaterale.
„ (Ca militari, trebuie - n.r.) să protejăm vieţile civililor, să protejăm obiectivele care fac parte din patrimoniu, care fac parte din asigurarea serviciilor normale, medicale, de învăţământ pentru populaţia civilă”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Întrebat despre condițiile tehnice în care a avut loc deplasarea în capitala Kiev, premierul României a explicat că pentru astfel de vizite se iau în calcul condițiile de securitate ale celor care se deplasează la destinația cu pricina și corelarea programului diplomaților.
„Am ajuns cu trenul în gara din Kiev, a fost o călătorie lungă. Este cât se poate de normal să înțelegem durata şi procedurile care se derulează atât pentru transport cât şi ulterior, pe durata desfășurării vizitei.
Am avut posibilitatea să exprimăm sprijinul pe care ţara noastră îl acordă vecinilor noştri, atât poporului ucrainean cât şi guvernului, instituţiilor statului ucrainean în acest efort - şi nu cred că greşesc dacă îl numesc eroic - de a-şi apăra ţara.
De asemenea, pentru a putea să discutăm toate elementele de detaliu în ceea ce priveşte partea de relaţii bilaterale şi este clar că se deschide o perspectivă în care aceste relaţii, în urma vizitei, le pot caracteriza cât se poate de bune şi pe un trend ascendent, având în vedere că situația va evolua şi este nevoie în continuare de sprijin”, a mai spus Nicolae Ciucă, într-o intervenție televizată la TVR 1.