Pe 20 august se împlinesc 160 de ani de la moartea lui Ion I.C. Brătianu, considerat a fi „conducătorul din umbră” al României interbelice, o personalitate care prin activitatea sa prestigioasă a contribuit din plin la crearea şi dezvoltarea statului român modern.
Ion I.C. Brătianu sau Ionel Brătianu, cum mai era cunoscut, a fost diplomat, inginer şi om politic, o personalitate care a jucat un rol esenţial în Marea Unire de la 1 decembrie 1918 și, în general, în viața politică a României moderne. Exponent al cei mai mari familii de oameni politici români, Ionel Brătianu a fost lider al Partidului Naţional Liberal timp 19 ani, de cinci ori preşedinte al Consiliului de Miniştri, mai mult decât oricare alt om politic român, de două ori ministru al Afacerilor Externe, de trei ori ministru de Interne şi de două ori ministru al Apărării Naţionale. La 160 de ani de la moartea sa, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj în care a elogiat personalitatea marelui om politic.
Ion I.C. Brătianu a reformat PNL
„Aniversăm 160 de ani de la nașterea marelui liberal Ion I. C. Brătianu, un om care a marcat istoria României de la începutul secolului trecut. A condus PNL între 1909-1927, timp în care a ocupat funcția de prim-ministru de cinci ori. În guvernările liberale pe care le-a condus, România a avut evoluții majore pe toate planurile, de la economic la politic și de la social la cultural.
În istoria PNL, Ion I. C. Brătianu are meritul de a reforma partidul în perioada tulbure de după Primul Război Mondial, când viața politică românească a suferit transformări profunde. PNL a rămas în prim-planul politicii, până când democrația românească a fost zdrobită sub șenilele tancurilor sovietice, prin instalarea regimului comunist coordonat de la Moscova.
Atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare de liberali, Ion I. C. Brătianu rămâne un exemplu de conduită în politică și administrație. Îi putem cinsti cu adevărat memoria aplicând în activitatea noastră principiile marelui liberal”, a transmis liderul PNL, Nicolae Ciucă.