Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu delegația Senatului american, condusă de Robert Portman. În cadrul discuțiilor, s-a discutat despre oferirea unor măsuri de sprijin pentru investiții în energia nucleară din România.
Pe agenda discuțiilor a fost și subiectul facilitării exporturilor de cereale ucrainene de către statul român, ca măsură de sprijin pentru statul aflat în război.
Războiul din Ucraina, pericol pentru securitatea alimentară
În cadrul discuțiilor purtate cu delegația americană, dat fiind contextul regional problematic, premierul României, Nicolae Ciucă, vorbește despre măsurile de sprijin oferite de țara noastră Ucrainei.
„Premierul României a prezentat problematica exporturilor ucrainene şi a eforturilor României pentru a susţine securitatea alimentară a statelor expuse, în special a celor din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, dar şi viabilitatea economiei ucrainene.
Portul Constanţa, Portul Galaţi, circulaţia pe Dunăre către inima Europei, transportul pe cale ferată şi pe drumuri au fost prezentate ca variante de suport de către premierul Nicolae-Ionel Ciucă. De asemenea, o parte importantă a discuţiei a vizat invazia rusă din Ucraina şi nevoile de sprijin concret pentru vecinii noştri", informează Guvernul, printr-un comunicat.
SUA, sprijin pentru România în domenii importante
Senatorul american Robert Portman transmite mulțumiri țării noastre pentru efortul depus în sprijinul Ucrainei și spune că SUA dorește să finanțeze proiecte în domeniul energiei nucleare, alături de alte domenii-cheie.
„Din această perspectivă, senatorul american este preocupat să ajute ţara noastră în finanţarea proiectelor energetice nucleare, dar şi în transportul de cereale, irigaţii şi investiţii în industria de profil.
România, un stat cu importanță strategică
„Robert Portman este un susţinător al prezenţei americane în Flancul Estic al NATO şi al importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea aliată. Senatorul american a remarcat producţia românească de grâu excelentă de anul acesta, dar şi deciziile ţării noastre în materie de independenţă energetică, foarte apreciată de către partea americană", mai arată comunicatul Guvernului.
Mai mult, cele două state cooperează în vederea „întăririi serioase a Flancului Estic cu capabilităţi militare moderne, de ultimă generaţie şi prezenţa americană şi aliată substanţială sunt cruciale pentru menţinerea posturii de apărare şi descurajare necesară în faţa avansului şi proiectelor strategice ofensive ale Rusiei în regiune", transmite Guvernul României, printr-un comunicat de presă.