Premierul Nicolae Ciucă și-a convocat miniștrii pentru discuții în contextul moțiunii simple împotriva lui Virgil Popescu, titularul de la Energie. Prim-ministrul vrea să cunoască situația din mai multe domenii gestionate de oamenii săi.
În cursul zilei de astăzi, luni, 7 februarie, premierul Nicolae Ciucă a programat mai multe întâlniri cu miniștrii din cabinetul său. El a avut o întrevedere, încă de la primele ore, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ulterior, Nicolae Ciucă a mers la ședința conducerii PNL, după care va relua discuțiile
Mai sunt programați Virgil Popescu, ministrul Energiei, Adrian Cîciu, de la Finanțe, dar și Adrian Chesnoiu, de la Agricultură. Discuțiile vor aborda situația datoriilor înregistrate de primării pentru termoficare.
Începând cu ora prânzului, 12.00, miniștrii enumerați mai sunt invitați la Guvern, la o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă. Tema discuțiilor este legată de analiza impactului măsurilor adoptate de Guvern în mai multe domenii. Vor fi abordate situațiile din economie și agricultură, dar și cele legate de protejarea populației și a mediului de afaceri în contextul crizei energetice.
Se caută soluții pentru datoriile primăriilor
Un alt subiect de discuție care va fi abordat în ședință este legat de situația dramatică a mai multor primării din țară care nu mai au fonduri suficiente pentru a acoperi facturile pentru furnizarea energiei termice. Guvernul trebuie să identifice soluții de urgență pentru a acorda ajutoare financiare acestor primării. În caz contrar, este foarte posibil ca furnizarea căldurii pentru populație să înceteze.
O variantă de lucru luată în considerare este deblocarea unor sume din Fondul de rezervă al Guvernului, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. O altă soluție ar fi adoptarea unei rectificări bugetare prin care să fie alocate fonduri pentru Primării.
Primăriile au rămas fără bani de căldură
Mai multe orașe din țară ar putea rămâne fără căldură începând din zilele următoare. Primăriile au rămas fără bani, iar CET-urile locale nu mai pot furniza agent termic pentru populație. Situația cea mai dificilă este în municipiul Giurgiu, al cărui primar, Adrian Anghelescu, cere ajutor financiar de urgență. În caz contrar, dacă nu va primi bani pentru acoperirea facturilor, agentul termic va fi livrat doar către Spitalul Judeţean şi către instituţiile sociale.
Adrian Anghelescu a arătat că în doar două luni costurile cu subvenția plătită de Primăria Giurgiu s-au ridicat la 16 milioane de lei. Aceasta în condițiile în care Municipalitatea a alocat 5,5 milioane de lei pentru toată perioada rece.