Nicolae Ciucă, de Ziua deţinuţilor politic: Regimul comunist a însemnat teroare, minciună, represiune, umilinţă, disperare, sărăcie. Un univers apocaliptic

Sursa foto: gov.ro

Premierul a vorbit astăzi despre calvarul prin care au trecut deținuții politic în timpul regimului comunist. Mulți dintre ei au plătit cu viața. Nicoale Ciucă a spus că trebuie să ne respectăm eroii, să învățăm din lecțiile istoriei și să sancționăm orice fel de abuzuri care atentează la democrație.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj, astăzi, 9 martie, de Ziua deţinuţilor politic anticomunişti. „Onorăm astăzi memoria tuturor deţinuţilor politic anticomunişti, acei oameni curajoşi şi demni care s-au opus, cu toată tăria şi într-un mod democratic, dictaturii, luptând pentru libertate şi adevăr. Jertfa lor a făcut posibilă eliberarea din lanţurile tiraniei, deschizându-ne drumul către democraţie şi progres”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Teroare dusă la extrem

Închisorile și lagărele comuniste au fost locurile în care deținuții au fost torturați, înfometați și distruși psihologic, doar pentru că s-au opus regimului. Mulți dintre au plătit cu viața.

„Bestialitatea cu care au fost torturaţi le-a marcat, pentru totdeauna, trupurile şi sufletele, dar nu le-a pervertit spiritele, care au rămas vigilente şi profund ataşate valorilor fundamentale. Negura acelor vremuri a fost luminată de speranţa că dictatura va fi învinsă, iar adevărul şi dreptatea vor triumfa. Regimul comunist a însemnat teroare, minciună, represiune, umilinţă, disperare, sărăcie, în definitiv, un univers apocaliptic ce le-a răpit românilor, pentru aproape jumătate de secol, şansa modernizării şi dezvoltării“, a mai transmis premierul.

Respect pentru eroi

Perioada sumbră a comunismului trebuie să fie o lecție de istorie, iar sacrificiul acelor oameni trebuie respectat. Premierul spune că nu trebuie să uităm niciodată cât de distructiv a fost comunismul.

„Avem responsabilitatea de a educa tinerele generaţii în spiritul adevărului şi de a le transmite respectul faţă de valorile şi principiile democratice. România a făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte asumarea acestei pagini dureroase din istoria naţională şi este absolut necesar ca eforturile să continue în aceeaşi direcţie. Nu trebuie să uităm niciodată experienţa sinistră a totalitarismului, iar politicile memoriei au obiectivul de a prezenta, fără idealizări, faptele“, a mai spus Nicolae Ciucă.

Sancțiuni pentru abuzuri

Cu atât mai mult acum, când sunt martorii tragediilor din Ucraina, românii trebuie să sancționeze orice abuz și să păstreze vie amintirea celor care s-au sacrificat pentru democrație. România trebuie să promoveze umanitatea.

„În faţa acestui afront nejustificat la adresa păcii, stabilităţii şi democraţiei, acţiunile noastre converg spre sancţionarea tuturor acestor abuzuri şi promovarea valorilor umanităţii. Să păstrăm vie amintirea deţinuţilor politici anticomunişti şi să apărăm, cu toată determinarea, valorile şi principiile democratice în care aceştia au crezut şi care reprezintă pilonii României de astăzi”, mai spune premierul.