PNL ia în calcul să propună în coaliția de guvernarea majorării pragului de impozitare pentru pensiile în plată la 3.000 de lei. Premierul Nicolae Ciucă a făcut o serie de declarații la finalul ședinței conducerii liberalilor care s-a desfășurat marți, 2 august. Impactul bugetar pentru o astfel de măsură se ridică la 87 milioane de lei pe lună, aproximativ un miliard de lei pe an.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul ședinței pe care a avut-o cu reprezentanții PNL, că a fost abordată și problema eliminării impozitului pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei. În prezent pensionarii care obțin o pensie lunară mai mare de 2.000 de lei trebuie să plătească impozit pe venit. Nicolae Ciucă a precizat că propunerea de majorare a pragului de aplicare a impozitului pe venit pentru pensii urmează să fie discutată în coaliția de guvernare. Aceasta cu atât mai mult cu cât impactul bugetar va fi de aproximativ un miliar de lei pe an.
„Este o propunere, pentru că, dați-mi voie să continuăm cu aceeași abordare responsabilă, fără să le creăm oamenilor așteptări sau, și mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. S-a discutat și în ședința de astăzi această propunere, care a aparținut Partidului Național Liberal încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție și trebuie validate în coaliție, desigur ținând cont de resursele bugetare la dispoziție, pe baza impactului”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a subliniat că impactul bugetar pe care îl va avea implementarea acestei măsuri se ridică la 87 de milioane de lei lunar, aproximativ un miliard pe an.
„Există această cifră, s-a vehiculat această cifră, este vorba de 87 de milioane de lei, ceea ce înseamnă într-un an de zile aproximativ un miliard. Ca atare, daţi-ne voie să mergem cu această propunere în interiorul coaliţiei”, a mai spus Ciucă.
Nicolae Ciucă despre măsurile adoptate în Guvern
Premierul a precizat că guvernul se adresează tuturor categoriilor sociale vulnerabile care resimt efectele crizei. Premierul a mai spus că guvernul a reușit să păstreze un echilibru în măsurile adoptate în această perioadă. El a precizat că analizele indică faptul că urmează o perioadă care poate să genereze elemente de provocare noi atât în domeniul economic, cât și în domeniul de securitate. De aceea este nevoie ca fiecare măsură să fie adoptată cu responsabilitate.
„Avem nevoie să ne adresăm, așa cum am spus, către toate categoriile sociale, îndeosebi către cele vulnerabile și să le susținem ca în această perioadă să nu resimtă efectele acestei crize, pe de o parte. De cealaltă parte, suntem în continuare în acea linie de discuție și de dezbatere a tuturor măsurilor pentru a păstra stabilitatea macroeconomică, pentru a putea să protejăm locurile de muncă și pentru a face tot ceea ce am făcut până în prezent. Trebuie să recunoaștem, de șapte luni de zile, ați văzut, toate crizele suprapuse, cu toate efectele care au fost anticipate, au fost discutate”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Discuțiile purtate în ședința PNL
În acest context, Nicolae Ciucă, a trecut în revistă problemele care au mai fost discutate în şedinţa liberalilor despre. Este vorba despre aspecte legate de rectificarea bugetară, dar și despre eforturile făcute de guvern pentru o absorbţie mai mare a fondurilor europene.
„Am discutat cu preşedintii filialelor judeţene pentru desfăşurarea unor acţiuni concrete la nivelul UAT pentru a beneficia de absorbţia unor sume mari din fonduri europene, atât fonduri de coeziune, PNRR, cât şi cadrul financiar multianual 2021- 2017”, a mai afirmat liderul PNL.
Premierul a subliniat că este nevoie de stabilitate și de asigurarea unui cadru financiar cât mai atractiv pentru investiții.
„La nivelul Guvernului avem o cifră importantă a investiţiilor străine directe. Au crescut în prima jumătate a anului cu 53.1%”, a declarat premierul.