Nicolae Ceaușescu. Cum ordona dictatorul viața de noapte în comunism: „SĂ LICHIDĂM ANIMATOARELE și PROSTITUȚIA!” DOCUMENTE de ARHIVĂ

„Istoria comunismului din România”, volumul trei, apărut la Editura Polirom în 2016, publică stenograme ale ședințelor conduse de Nicolae Ceaușescu în perioada 1972-1975

Istoricii Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu și Armand Goșu, editorii care au îngrijit această carte extraordinară prin acuratețea cu care surprinde realitatea acelor ani, au selectat inclusiv documente legate de activitatea barurilor de noapte, în care-și făceau de obicei veacul turiști străini, dar și uteciști „nărăviți” la plăcerile occidentale.

Redăm, mai jos, stenograma ședinței Comitetului Executiv al CC al PCR din ziua de 18 iulie 1974, consemnată la Mangalia. Participanți (printre alții): Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu, Cornel Burtică, Emil Bodnăraș. Ședința în cadrul căreia se va decide „lichidarea animatoarelor” este deschisă de tovarășul Nicolae Ceaușescu și începe cu un moment de reculegere!

„Tovarăși, astăzi a încetat din viață tovarășul Miron Constantinescu, secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, președintele Marii Adunări Naționale, unul din vechii activiști ai partidului nostru. Propun să păstrăm un moment de reculegere.

(se păstrează un moment de reculegere)

[…]

Tovarăși, s-a ridicat o asemenea problemă asupra căreia aș dori să facem un scurt schimb de păreri în cadrul Comitetului Executiv, în legătură cu unele probleme de ordin educativ și cu unele manifestări de huliganism, mai cu seamă legate de tineret, din partea tineretului.

Avem o serie de baruri care funcționează pînă la 4 dimineața. Deși avem o hotărîre să nu funcționeze decît pînă la ora 1.00, nu știu cu a cui aprobare s-a prelungit programul.

Va trebui ca Consiliul [sic!] de Miniștri să informeze și să aplicăm sancțiuni celor care au încălcat hotărîrea. Să luăm măsuri mai serioase, în primul rînd să obligăm Ministerul Culturii să aplice hotărîrea pe care o avem de a vedea programul barurilor, de a nu admite în toate aceste baruri programe care pur și simplu vine [sic!] în contradicție complet cu morala și cu principiile noastre. Nu trebuie, dacă vin cîțiva turiști străini, să deformăm întreaga activitate de educație. Am discutat aceasta odată foarte serios, am adresat critici tovarășilor care au obligația; inclusiv propaganda trebuie să se ocupe. În mod special, Ministerul Culturii și propaganda să vadă programele acestor baruri.

Trebuie să limităm orele de funcționare: peste ora 2.00 noaptea nu trebuie să funcționeze nici un bar. Deja s-au închis peste tot în provincie baruri. Nu pot fi deschise decît cu aprobări speciale – în București, în perioada de vară la mare, restul închise, sau numai pentru marinarii străini în porturi. Trebuie luate măsuri serioase. Ieri am fost informat că și la Slatina, unde este aluminiu, au deschis bar de noapte. În loc să se ocupe de aluminiu, se ocupă de baruri.

Tov. Emil Bodnăraș: Cu așa-zisele animatoare a devenit o profesie.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Să luăm măsuri să lichidăm toate acestea, care în fond înseamnă încurajarea prostituției! Să lichidăm animatoarele! Cine a introdus toate acestea? Să terminăm! Ce lăsăm pe niște oameni iresponsabili care pentru 1.000-2.000 dolari introduc niște lucruri care nu au nimic comun cu socialismul. Eu rog să luăm măsuri foarte serioase, să obligăm pe tovarășii care poartă răspunderea și pe linie de partid și pe linie de stat să ia măsuri și să luăm niște măsuri foarte serioase în privința aceasta. Să punem ordine! Nu se poate așa ceva! Să facem niște norme pe care să le înscriem într-o lege, dar să terminăm odată cu aceasta.

Rog Comitetul Executiv să luăm măsuri foarte serioase, inclusiv față de o serie de manifestări din acestea. Mai este și legea unde se prevede că să-i trimitem să muncească. Să aplicăm legea că pot fi trimiși să muncească. Să aplice Ministerul de Interne legea.

Nu mai spun UTC-ul, care a avut o experiență bună cînd avea echipe pentru controlul barurilor, însă acum le controlează că ei sunt prezenți acolo la petreceri.

Eu atrag foarte serios atenția.

Tov. Elena Ceaușescu: Legat de aceasta să se vadă și programul de la căminele noastre culturale care costă atît de mulți bani cu directorii.

Tov. Nicolae Ceașescu: Care s-au transformat în baruri.

Tov. Cornel Burtică: Casele de cultură nu sunt chiar ca și barurile.

Tov. Nicolae Ceașescu: În mod voit am exagerat; nu sunt chiar baruri, dar sunt aproape de baruri.

Tov. Emil Bodnăraș: Să fie un principiu de conduită morală.

Tov. Nicolae Ceașescu: Chiar oamenii din străinătate care vin la noi nu vin să stea în baruri pînă la 4 dimineața. Sînt puțini din aceia și oricum nu noi trebuie să considerăm că turismul trebuie să-l dezvoltăm prin desfrîu. Aceasta este o problemă principială.

(...)

Tov. Janoș Fazekaș: (...) Am analizat cu tov. Mănescu, cu turismul și cu tov. D. Popescu, de a majora taxa de intrare, ca și pe cale economică să fie frînați și să nu intre decît cei care au bani, avînd în vedere turiștii străini, și majorat și adaosul comercial la consumație pînă la 200%, așa cum este la «Intercontinental». Cele care vor fi să reprezinte surse de venituri, în spiritul măsurilor și cu programul respectiv. Muzica noastră ușoară, populară este destul de bună, destul de bogată.

Artiștii atestați sunt în momentul de față pe toate laturile.

(...)

Tov. Nicolae Ceaușescu: Cine a atestat animatoarele?

Tov. Emil Bodnăraș: Ministerul de Interne.

Tov. Vasile Vîlcu: Nu sunt. Ce fel de animatoare?

Tov. Emil Bodnăraș: Nu le știi? Stai de atîția ani în Dobrogea și nu le știi?

Tov. Vasile Vîlcu: Știu ce sînt dar nu sunt oficializate.

Tov. Emil Bodnăraș: Tocmai de aceea pentru că există această concepție poate e bine să se hotărască cine să se ocupe, că dacă lăsați pe seama sfaturilor județene...

(...)

Tov. Nicolae Ceaușescu: Mi se pare că cu aceasta am putea închide ședința”.