„Istoria comunismului din România”, volumul trei, apărut la Editura Polirom în 2016, publică stenograme ale ședințelor conduse de Nicolae Ceaușescu
Printre documente de o incontestabilă valoare istorică privind situația economică, politică și socială a României comuniste, editorii Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu și Armand Goșu au selectat și note mai fistichii, în fapt dovezi irefutabile legate de privilegiile clasei muncitoare aflate la putere sau, dacă vreți, sincere mărturii din viața de zi cu zi a demnitarilor comuniști.
În episodul pe care vi-l prezentăm astăzi este vorba despre clica mahărilor PCR din județul Constanța, care mânca și bea gratis la cârciuma „Orion”. Mai mult, ștabii comuniști primeau favoruri sexuale de la chelnerițele angajate ale restaurantului!
Redăm, mai jos, referatul întocmit de un instructor al Secției Cadre a CC a PCR, în care este devoalat scandalul sexual. De remarcat că faptele demascate la Constanța în 1973 nu ajung în atenția conducerii PCR decât la începutul anului 1975, după ce afacerea fusese parțial mușamalizată pe plan local:
„La 4 aprilie 1973 au fost arestați 6 ospătari salariați ai restaurantului „Orion” din Constanța, surprinși că vindeau vin de 15,60 lei Kg. [sic!] în alte sticle de ¾ cu diferite etichete, la prețuri variind între 20,50 lei și 32 lei sticla.
În cursul cercetărilor și în ședința publică de judecată, trei dintre ospătarii arestați au declarat că au fost determinați să substituie băuturile de către responsabilul unității care motiva că îi trebuia banii [sic!] să acopere cheltuielile făcute pentru organizarea meselor servite anumitor persoane „oficiale” de la „Casa Albă” (sediul comitetului județean de partid).
Ei au nominalizat ca persoane „oficiale” pe Iuga Ion (n.r. - secretar al Comitetului Regional Constanța al PMR -1959), fost secretar cu probleme organizatorice al comitetului județean de partid Constanța, Calotă Ion, vicepreședinte al consiliului popular județean, Tudoran Marin - director al Trustului IAS, Petre Constantin - director al IAS Cogealac.
Ospătara Georgescu Mariana a declarat de la primele cercetări că fiind obligată de responsabilul localului, în mai multe rânduri a avut relații intime cu Iuga Ion, Tudoran Marin, Calotă Ion și Petre Constantin. Ca urmare, a rămas gravidă și ulterior a născut doi gemeni. Ea a declarat la început că nu știe care dintre cei de mai sus ar fi tatăl copiilor, însă în ultimul timp s-a oprit la Iuga Ion.
Aceste lucruri au devenit încă de pe atunci publice în Constanța, iar restaurantul «Orion» în «limbajul străzii» este denumit «La doi gemeni».
În prezent fiind cercetați Iuga Ion, Tudoran Marin, Calotă Ion și Petre Constantin au declarat că într-adevăr au frecventat localul, li s-a servit masa într-o cameră special amenajată în incinta restaurantului, fie singuri sau câte doi-trei, unde consumau de multe ori până noaptea tîrziu.
(...) Aceste mese, așa-zise intime, erau organizate de responsabilul unității (un anume Dușu Costică), un element fără scrupule (șantajist, excroc [sic!], proxenet) numit în această funcție la recomandarea lui Iuga Ion - sunt consăteni.
Pe lîngă mîncare și băutură, responsabilul localului a aranjat ca tovarășii de mai sus să fie serviți de regulă de două salariate: Teleman Nastasia și Georgescu Mariana, ambele cunoscute cu reputație urîtă (imorale).
(...) În afara lui Tudoran Marin, nici unul dintre ceilalți nu recunoaște să fi avut legături intime cu Georgescu Mariana. La toți le este frică să nu fie revendicați ca părinți ai celor doi copii.
Toți recunosc însă că într-un fel sau altul s-au complăcut în «mocirla de la «Orion» și implicit prin funcțiile ce le dețineau au adus prejudicii organelor de partid, de stat și instituțiilor din care făceau parte.
Deși acum Calotă Ion și Petre Constantin arată că și-au dat seama că între Iuga Ion, Tudoran Marin și cele două femei ar fi fost relații «mai intime», atunci n-au luat poziție, dimpotrivă și ei s-au complăcut în mediul viciat creat de Dușu Costică.
Un rol mai negativ a avut Iuga Ion, care imediat a doua zi după arestarea celor 6 ospătari a chemat procurorul șef al municipiului Constanța și i-a spus ca să fie atenți cum se fac cercetările că sînt reținute două femei, una gravidă și alta cu copii mici.
Tot prin intermediul lui Iuga, numita Teleman Nastasia pe baza unei declarații mincinoase în care arăta că are în îngrijire doi copii minori pe care în realitate îi părăsise de mai mult timp, a reușit să se judece în stare de libertate și să se sustragă executării pedepsei - trei luni după pronunțarea sentinței.
Iuga Ion a fost atenționat în timpul procesului de către procurorul șef al județului în legătură cu cele declarate de ospătarii arestați despre el și ceilalți, însă n-a informat pe primul-secretar al județului, ori un alt membru al biroului județean de partid despre aceste fapte.
În vara anului 1973 Iuga Ion s-a îmbolnăvit (infarct) și pe acest motiv a fost scos din funcția de secretar și membru al biroului județean de partid. În prezent este pensionat pe caz de boală.
Biroul Comitetului județean de partid Constanța, în ședința din 14 decembrie 1974 luînd în discuție abaterile arătate mai sus, a hotărît:
- Sancționarea lui Iuga Ion cu «vot de blam cu avertisment»;
- Tudoran Marin a fost sancționat cu «vot de blam» și scos din munca de director al Trustului județean IAS;
- Calotă Ion, sancționat cu «mustrare» și nu va mai fi propus pentru a fi ales vicepreședinte al consiliului popular județean;
- Petre Constantin a fost sancționat cu «mustrare»”.
Urmează semnătura olografă: „Arsene Lupu”.
Ajuns pe masa lui Nicolae Ceaușescu, referatul întocmit de Arsene Lupu a fost „disecat” de tovarășii Gheorghe Stoica, Nicolae Ceaușescu, Mihai Dalea și Gheorghe Pană. Redăm comentariile lor originale:
„Tov.Gheorghe Stoica: (…) Procesul a fost public, ei au fost numiți pe nume acolo, re[i]es și cauzele pentru care au făcut aceste falsuri, au făcut chefuri cu femei. Trebuie să ne dăm seama [că] aceasta este o problemă de imoralitate și eu cred că pedepsele acestea sînt prea blînde, și cred că sînt prea tîrzii. Au venit în decembrie 1974 cînd acestea se tărăgănează din 1973. Mie mi se pare că trebuie să dăm pedepse mai aspre.
Tov. Nicolae Ceaușescu: Să ne spună tovarășul Pană.
Tov. Mihai Dalea: De ce au venit după un an și jumătate?
Tov. Nicolae Ceaușescu: Am aflat mai tîrziu și de aceea.
Tov. Gheorghe Pană: Vreau să fiu înțeles de la început că eu răspundeam atunci de Secția de Cadre. Tov. Vîlcu (n.r. - era la acea dată prim-secretar al Comitetului Județean PCR Constanța, 1971-1976) mi-a spus în noiembrie despre acest lucru și am stabilit să trimitem un colectiv de la Comitetul Central să verifice cele sesizate. Aceasta a fost la începutul lunii noiembrie 1973. (…) A trebuit să stea de vorbă cu Iuga, dar nu a putut discuta cu el pentru că a făcut un preinfarct și se afla la spital. Au mers a doua oară cu tovarășii de la Secția militară și au stat de vorbă cu aceste femei și alți cetățeni de la care trebuia să aflăm dar cu Iuga nu am putut să stăm de vorbă pentru că a făcut a doua oară infarct.
(…) Noi am întîrziat pînă în decembrie cu toată ancheta. În decembrie s-a făcut propunerea de scoatere a lui Iuga și în aprilie a fost scos din funcție. El a stat 200 și ceva de zile în concediu medical.
A venit apoi 23 August, nu ne-am mai ocupat de chestiunea aceasta, apoi Congresul partidului.
Tov. Nicolae Ceaușescu: Iuga nu a fost scos din muncă sancționat, el a fost scos din muncă ca [sic!] bolnav. (…) Eu propun, lucrurile sunt foarte tîrzii, dar să vedem cine se face vinovat și să facem totuși o analiză temeinică cu biroul județean și cu activul de partid și să luăm niște măsuri foarte serioase. Poate trebuie exclus din partid, ceilalți la fel.
Tov. Gheorghe Pană: Nu recunoaște.
Tov. Nicolae Ceaușescu: Cum nu recunoaște? Avem posibilitate să verificăm, nu putem admite așa.
În general problema aceasta trebuie pusă cu mult mai multă seriozitate. Așa cred că este bine să procedăm și într-o ședință a Comitetului Executiv să atragem atenția și tovarășului Vîlcu. Nu se poate așa”.