Fostul președinte Ion Iliescu a reacționat după apariția interviului pentru agenția rusă TASS, spunând că traducerea interviului din rusă în română a făcut să „se piardă nuanțe”.
„Aceasta este varianta originală a interviului pe care l-am acordat fostului corespondent al Agenției de presă TASS la București, din 1989, Nikolai Morozov. Din păcate dubla traducere, din română în rusă, și apoi din rusă în română, a făcut să se piardă nuanțe și chiar a distorsionat, involuntar, dar inevitabil, sensul unor afirmații făcute de mine. Găsesc că interesul presei române, atât cât mai este, merită un acces direct la sursa interviului.
PS Pentru a evita orice speculatie, precizez ca Agentia TASS, prin dl Nikolai Morozov, a fost singura agentie de presa care a solicitat un asemenea interviu.”, a scris fostul președinte pe blog.
Într-un interviu acordat agenției TASS, Ion Iliescu a vorbit despre tema tranziției de la comunism la capitalism și prezintă punctul său de vedere cu privire la actuala clasă politică.
„România s-a schimbat în ultimii 30 de ani, per ansamblu aș zice că în bine, deși nu putem ignora părțile rele”. Din acest punct al dialogului, discuția curge spre tranziția comunism-capitalism: „Eu am militat cândva pentru un model economic mixt, o economie socială de piață. Viața a decis altfel. După 1996, consensul intern a fost distrus și s-a declanșat privatizarea accelerată – pe mai nimic – a proprietății statului. Terapia de șoc, de care nu a scăpat nicio țară din Est, s-a dovedit un real dezastru. Unii s-au deșteptat mai din timp și s-au apucat să mai repare câte ceva”, spune Iliescu.
Vorbind despre relația cu Rusia, Ion Iliescu este de părere că legăturile dintre cele două țări trebuie reluate: „Vreau să punctez că viața în coasta imperiului nu a fost niciodată prea comodă pentru țări ca România și nu toate amintirile istorice sunt plăcute. Dar cea mai mare greșeală ar fi să absolutizăm amintirile triste și să nu identificăm nimic bun în trecut. În cazul nostru, motivele unui asemenea blocaj sunt reprezentate de problema tezaurului. Da, asta e o problemă nerezolvată, tocmai de aceea am agreat cu Valdimir Putin crearea unui cadru de dialog asupra chestiunii și transmiterea sa către istorici! Până acum, România pare că nu vrea relații bune cu Rusia. În Ungaria se vrea, în Polonia da. Și în Cehia, Slovacia, chiar și în țările baltice. Și, între noi fie vorba, cred că aceste țări ar avea mai multe nemulțumiri față de Rusia decât noi, dacă privim la trecut”.
În luna decembrie 2018, fostul președinte al României a acordat un interviu publicației franceze Le Figaro în care critica în termeni duri conducerea din acel moment al PSD.
„Nu mai sunt președinte de onoare al PSD. Am doar o legătură sentimentală cu cei care au lucrat cu mine. PSD trece printr-o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză. E o slăbiciune și e păcat, pentru că PSD e principalul partid, cel mai puternic, partidul care are mari legături cu populația. Din păcate e o perioadă nu prea simplă pentru PSD. Chiar și pentru liderul partidului, care trece printr-o perioadă nu prea comodă, așa cum ați văzut”, declara Iliescu, pentru Le Figaro.
Ulterior apariției interviului în presa din România, Iliescu a acuzat că declarația sa din Le Figaro este „o compilație”.
„Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.
Fiecare este liber să creadă ce dorește despre PSD, despre situația politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării.
Jurnaliștii Le Figaro au făcut publică o înregistrare audio cu Ion Iliescu.