Neurochirurgii ALUNGAȚI de la Colentina FĂCEAU MINUNI: „Doi ÎNGERI m-au ajutat să PĂCĂLESC MOARTEA”

Nicoleta Grigore avea 48 de ani când o veste năprasnică i-a bulversat existența: tumoare de cinci centimetri pe partea stângă a creierului! Imposibil de operat, după cum i-au transmis mai mulți medici pe care i-a consultat disperată. Șansa ei, unica, poartă amprenta a doi bărbați: neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica, medicii care tocmai și-au dat demisia de la „Colentina”, spitalul unde, în urmă cu un an, a fost înfăptuită o minune pentru Nicoleta

Demisiile medicilor Ionuț Gobej și Dorin Bica, neurochirurgi școliți șapte ani în Franța, n-au surprins pe nimeni din anturajul de la „Colentina”. Toate cadrele medicale ale prestigioasei unități medicale sunt la curent cu frecușurile la care erau supuși, zi de zi, domnii veniți de la Paris de către Silvi Ifrim, managerul interimar al spitalului. Pentru pacienții a căror viață s-a legat din nou în mâinile lui Gobej și Bica, vestea renunțării lor de luni a fost însă o lovitură. Dură! „Doamne, cum să plece acești oameni minunați? Cine i-a supărat atât de tare? Era puhoi de amărâți la ușa lor, venea lumea ca la Sfintele Moaște, iar ei îi făceau bine”, sunt primele cuvinte ale unei femei simple, operate anul trecut de cei doi specialiști.

Când medicul Gobej îți pare Dumnezeu

Nicoleta Grigore pe numele ei, intrată în istorie drept primul pacient al sistemuluipublic de sănătate operat cu succes în stare de conștiență, a acceptat să ne povestească momentele care au legat-o definitiv de medicii Gobej și Bica. „În urmă cu doi ani, am aflat că o tumoare de cinci centimetri, instalată în partea stângă a creierului, îmi poate fi fatală. Am alergat pe la toți doctorii din București, am fost la Spitalul Elias, la Bagdasar, dar unde n-am fost... peste tot mi-au spus că tumoarea mea, blestemul meu, este inoperabilă”. Nicoleta își potrivește vocea înnecată de amintirile grele: „Când o rudă m-a dus la Colentina, la noua secție de neurochirurgie de acolo, eu eram deja sătulă de atâta frământare, de atâta umilință, neputință și neajutorare. Renunțasem la viață, îmi luasem adio. Și vă spun asta cu mâna pe inimă”. Încercata femeie reia pe un ton însuflețit: „Domnul doctor Gobej a fost Dumnezeu pentru mine! Datorită dânsului eu trăiesc acum și vorbesc cu dumneavoastră. Vă dați seama? Nu-mi mai dădea nimeni nici o șansă, iar domnul doctor m-a luat de mână și mi-a spus să mă liniștesc, că o să fie bine”.

„Cum să nu avem grijă de astfel de oameni?”

Și așa a fost. În toamna anului 2015, Nicoleta Grigore a efectuat un RMN, iar pe cinci aprilie 2016, echipa medicului Gobej i-a înlăturat pacientei „răutatea” din creier. „A fost ceva extraordinar! Au vorbit cu mine înainte și mi-au spus că-mi vor face anestezie generală, dar că mă vor trezi când vor ajunge la tumoare. Domnule, n-am simțit nimic. În schimb, am vorbit cu medicii, am râs, am desenat pe o foaie de hârtie. Mă mai puneau să ridic câte o mână, câte un picior... M-am distrat, am păcălit moartea râzând. Și, atunci, cum să nu avem grijă de astfel de oameni?”.

Nicoleta, posesoarea unei podoabe capilare splendide, își mai amintește un amănunt care a impresionat-o: „Nici măcar nu mi-au tăiat din păr. Mi l-au strâns frumos în cozi. Când m-am ridicat din pat, erau toate la locul lor, mai puțin răutatea aceea din cap. Domnule, n-am cuvinte să vă spun cât de mult m-au ajutat acești medici. Când intra domnul Gobej în salon, în vizită, mi se părea că intră pe ușă Domnul Iisus Hristos. Și cu domnul Bica la fel. Niște îngeri”.

„Nu le-am dat doctorilor nici măcar o cafea”

Nicoleta Grigore n-a plătit nici un leu pentru dificila intervenție chirurgicală care i-a salvat viața, toate cheltuielile fiind decontate de stat. Dar a dăruit vreun plic medicului, vreun miel, vreun vițel? „Nici măcar o cafea nu le-am dat. N-au vrut. Domnul Gobej a acceptat însă invitația mea, m-a vizitat acasă, am rămas în legătură. Acum, când am auzit că și-a dat demisia, m-am gândit să-l sun. Dar am renunțat. La câte o avea pe cap, telefonul meu îi mai trebuia”, spune Nicoleta. „Să văd ce-oi face acum, pentru că în octombrie, adică luna viitoare, trebuie să merg la spital, să-mi fac RMN-ul, verificările. Nici nu vreau să mă gândesc că nu-i voi mai găsi acolo pe acești oameni minunați”.

Cum i-a ademenit Firea pe Gobej și pe Bica

Alertată de situația tensionată de la Spitalul Colentina, primarul Gabriela Firea i-a contactat ieri dimineață pe medicii Ionuț Gobej și Dorin Bica (foto mic), încercând să-i convingă să renunțe la demisiile depuse luni. Mai mult, Firea i-a propus lui Gobej să preia șefia interimară a Secției de Neurochirurgie. De remarcat că atât Ionuț Gobej, cât și Dorin Bica au declinat propunerile primarului general al Capitalei. Refuzul celor doi medici transmite un mesaj limpede: Spitalul Colentina nu poate funcționa eficient cu Silvi Ifrim la conducere.

Explicații științifi ce pentru o minune medicală

Cum a fost posibilă această premieră medicală în sistemul public de sănătate? Lelia Iliescu, medic anestezist la Spitalul Colentina explica la acea vreme: „Este cea mai spectaculoasă tehnică anestezică, pacienta primeşte iniţial anestezie generală intravenoasă totală, este setată neuromonitorizarea şi neuronavigaţia, apoi începe intervenţia chirurgicală. Când se ajunge la formaţiunea tumorală, adică după 20- 30 minute, pacienta este trezită. Pe parcursul intervenţiei neurochirurgicale, care a durat patru ore, pacienta în vârstă de 48 ani a fost perfect trează, foarte cooperantă şi a efectuat diferite teste de evaluare a funcţiilor motorii şi senzitive, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel încât aceasta nu va rămâne cu deficite”.

Medicii care au realizat operația-premieră Dr. Ionuț Gobej, medic specialist neurochirurgie; Dr. Dorin Bica, medic specialist neurochirurgie; Dr. Lelia Iliescu, medic primar ATI, șef secție ATI 1; Dr. Laura Crăciun, medic specialist neurologie; Dr. Adriana Badea, medic specialist ATI.

Silvi Ifrim, încă 6 luni de interimat „cadou” de la Gabriela Firea

Pe 13 ianuarie 2017, primarul Gabriela Firea o numea ca manager interimar la Colentina pe Silvi Ifrim cu un mandat de jumătate de an. La Art 1 al Dispoziției de numire nr. 63 din 13.01.2017 se prevăd următoarele : „Începând cu data prezentei, se numește doamna Ifrim Silvi - medic primar - Șef Compartiment Diabet în cadrul Spitalului Colentina în funcția de manager interimar al Spitalului Clinic Colentina, până la revocarea unilaterală din funcție, dar nu mai mult de 6 luni”. Din start, Gabriela Firea făcea o mare greșeală. Silvi Ifrim nu mai era șef de compartiment în Colentina din primăvara lui 2016, când, ca să scape de o anchetă internă pentru grave abateri profesionale, fusese numită la conducerea Institutului Ana Aslan. Dar asta n-a contat pentru Gabriela Firea. Nu contează nici faptul că, legal, Silvi Ifrim trebuia să plece din 13 iulie de la conducerea Colentinei.

Tot interimar, deși legea n-o permite!

Pe 11 iulie, cu două zile înainte ca acesteia să îi expire interimatul, EVZ a solicitat oficial Primăriei Capitalei să anunțe cine o va înlocui pe Silvi Ifrim, pentru că aceasta, potrivit legii, nu mai avea ce căuta la conducerea spitalului.

Art. 177, alin 6 din Legea 95/2006 cu modificările și completările ulterioare precizează că: „Managerul interimar și ceilalți membri ai comitetului director interimar se numesc în condițiile prevăzute la alin. (5), până la revocarea unilaterală din funcție, dar nu mai mult de 6 luni.”, arătam în solicitarea noastră. Tot acolo atrăgeam atenția și că „joi, 13 Iulie 2017, expiră cele 6 luni ale interimatului dr Ifrim, iar Primăria Municipiului București nu a anunțat niciun concurs pentru postul de manager al Spitalului Clinic Colentina. Surse din cadrul spitalului au afirmat că mandatul dr Ifrim ar fi fost prelungit, ceea ce este ilegal, dar și profund nemeritat, ținând cont de faptul că acest interimat a fost marcat de interminabilele scandaluri, distrugerea unor compartimente întregi din administrativ, cum ar fi RUNOS și achiziții, și oprirea tuturor proiectelor importante din spital cum ar fi programul post-transplant, terapia intensivă, neurochirurgia, noua cardiologie și cercetarea. Vă rugăm să ne lămuriți în scris cu privire la persoana care va asigura conducerea Spitalului Colentina după data de 13 iulie 2017”.

În 8 luni n-au reușit să organizeze concurs

Deși au trecut aproape două luni de la transmiterea acestei solicitări către Biroul de Presă al Primăriei Capitalei, NU AM PRIMIT NICIUN RĂSPUNS. Surse din PMB au confirmat, însă, pentru EVZ, că Gabriela Firea i-a prelungit mandatulul lui Silvi Ifrim cu încă 6 luni, până la 31 decembrie 2017. Pe ce bază legală, rămâne de văzut, întrucât decizia nu a fost anunțată oficial sau publicată pe site-ul PMB ori ASSMB (Administrația Spitalelor din București). De când Silvi Ifrim a preluat conducerea Colentinei au trecut, până acum, opt luni, timp în care cele două instituțiipatron n-au fost în stare să organizeze un concurs pentru ocuparea legală a postului de manager al uriașului spital bucureștean Colentina.