NATO a evitat să ofere clarificări cu privire la informațiile Bloomberg care sugerează că România a notificat aliații cu privire la propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al organizației.
NATO a îndemnat, în schimb, să fie să fie întrebate autoritățile române. Numai că, Administrația Prezidențială menționa anterior că „nu comentează zvonuri”.
NATO refuză să comenteze informațiile privitoare la Klaus Iohannis
„Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO pentru News.ro.
Jurnalista de la Casa Albă a Bloomberg, Jennifer Jacobs, a transmis joi un anunț pe platforma X (fosta Twitter), indicând că România și-a exprimat intenția de a-l nominaliza pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO.
Colega sa de la Bloomberg News, Natalia Drozdiak, care se ocupă de subiectele legate de NATO, a fost invocată de jurnalista Jennifer Jacobs drept sursă.
„România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îşi desemneze preşedintele drept candidat la funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni.
Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica efortul altor aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.
Cu sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari, Rutte a fost văzut luni de zile ca favorit pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri, odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie”, se arată în articolul Bloomberg.
Mark Rutter, favorit momentan în cursa pentru preluarea șefiei Organizației
La București, autoritățile nu au emis încă un anunț oficial în legătură cu acest aspect. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat joi că nu deține în prezent informații pentru a comunica ceva.
Până în prezent, Mark Rutte este unicul candidat oficial în cursa pentru cea mai înaltă poziție din NATO și se bucură de un sprijin puternic pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg.
Numai că, premierul olandez se confruntă cu dificultăți în obținerea suficientelor voturi, din cauza opoziției exprimate de aliații de pe frontul estic, inclusiv Bulgaria, Ungaria, Turcia și România.