Punctul luminos apărut în câteva fotografii realizate pe Marte de Roverul Curiosity, pe 2 şi 3 aprilie, nu are nimic misterios şi nu reprezintă semnul care ar atesta prezenţa marţienilor, a transmis NASA.
Potrivit Agenţiei Spaţiale Americane, fenomenul, care a generat numeroase speculaţii fanteziste pe internet, inclusiv teorii despre existenţa extratereştrilor, ar fi fost de fapt "reflexia luminii Soarelui pe o rocă sau raze cosmice care au căzut direct pe senzorul camerei foto", conform lui Justin Maki, cercetător la Jet Propulsion Laboratory, coordonatorul echipei care a fabricat camera foto şi sistemul de navigaţie de pe Curiosity.
"Acestea sunt explicaţiile cele mai probabile", a adăugat el, într-un comunicat publicat pe site-ul NASA.
"În miile de imagini pe care le primim de la Curiosity, vedem puncte strălucitoare aproape în fiecare săptămână", a subliniat Justin Maki.
Expertul NASA a atras atenţia că punctul luminos apare în imaginile realizate cu obiectivul din partea dreaptă a camerei stereo denumită Navcam, dar nu şi în imaginile captate o secundă mai târziu de obiectivul din partea stângă.
"În mod normal, putem foarte repede să determinăm sursa probabilă a unui punct strălucitor dintr-o imagine, în funcţie de apariţia sau lipsa sa în imaginile captate de ambele obiective ale camerei", a adăugat cercetătorul american.
Lumina ciudată care pare că iese din sol şi pare puţin probabil să fie o reflectare a luminii provenite de la Soare a fost surprinsă de Roverul Curiosity imediat după ce a ajuns într-o zonă denumită "Kimberley".
Cum, iniţial , NASA nu a făcut niciun comentariu pe această temă, internauţii au făcut speculaţii cu privire la existenţa vieţii pe Planeta Roşie.
"Ar putea exista o formă de viaţă inteligentă sub sol, ce foloseşte lumina ca şi noi", a scris Scott C. Waring, pe site-ul UFO Sightings Daily.