Sunt în prima săptămână de concediu. Totuși, mă uit la televizor. Am observat că a prins glas Laura Georgescu, care începe să răspundă la telefoanele ziariștilor, dar nu pe chestiuni esențiale pentru statul de drept, ci pe mizilicuri. Pentru că atenția publică este concentrată pe procesul lui Dan Voiculescu, a cărui sentință este anunțată a fi publicată mâine, astăzi mi-am propus să mă uit la Antena 3, ”specialiștii în știri”. Toate emisiunile pe care le-am urmărit au fost specialiste în inculpați.
Mâine este anunțată sentința definitivă și executorie. Niciun punct de vedere al Parchetului, care este reprezentantul statului într-un proces. Omniprezente, opiniile apărătorilor inculpaților sau ale inculpaților înșiși. Câțiva dintre ei, prezenți, pe rând, în studiouri. Laitmotivul: ”intră la pușcărie oameni nevinovați”. Mă aștept și la interviul suprem cu Dan Voiculescu.
Redau câteva articole din legislația audiovizualului, obligatorie pentru toate posturile de radio și televiziune licențiate în România, deci și pentru Antena 3, căruia i s-a prelungit recent licența audiovizuală cu încă nouă ani.
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor. 3) Răspunderea pentru conţinutul serviciilor de programe difuzate, inclusiv al comunicărilor comerciale audiovizuale, revine, în condiţiile legii, furnizorului de servicii media audiovizuale. Codul audiovizualului ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile. ART. 43 (1) Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor
Antena 3 ia de bune și propagă continuu afirmațiile unui fost expert DNA, care l-ar fi văzut pe procurorul dosarului ICA în comă alcoolică pe scările DNA. Nicio dovadă. Expertul a fost dat afară din DNA pentru fapte grave, explicate într-un comunicat detaliat al instituției. Antena 3 se rezumă la doar două-trei propoziții din acest comunicat. Interviu în direct cu fostul expert, fragmente din acest inerviu sunt repetate din oră în oră. Nimic din rechizitoriu, în schimb declarații ample ale inculpaților, ale avocaților acestora, ale unui fost procuror aflat în arest în prezent ș.a.m.d. Periodic, se repetă frazele: ”oameni nevinovați intră în pușcărie” și ”nu există prejudiciu, nu există probe”. Nimic din toate acestea nu corespund prevederilor legale din audiovizual.
CNA e în vacanță forțată din 19 iunie, cu o singură excepție. Laura Georgescu prinde glas zilele acestea, dar nu pe chestiuni esențiale pentru statul de drept. Se pregătește și pentru o reuniune internațională la începutul lui septembrie. Țara arde, baba se piaptănă. Antena 3 își vede de treabă. Nimeni nu o deranjează. Statul de drept fabricat în România.