În motivarea sentințelor dictate în dosarul ICA, judceătorii au stabilit că Ministerul Agriculturii, prin ADS, a fost prejudiciat odată cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Astfel, a fost demontată și susținerea potrivit căreia ministerul de Finanțe trebuia să se considere păgubit.
”Din adresa remisă de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu nr.190721 din 14. 10. 2008, rezultă că MADR se constituie parte civilă în cauză cu suma de 222.222.264 lei, respectiv, 60.587.385 euro astfel cum a fost stabilită prin raportul de evaluare nr. 639 din 03. 07. 2008 întocmit de expertul P.M.. In cursul cercetării judecătoreşti, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la solicitarea instanţei, a comunicat că s-a constituit parte civilă prin adresa nr. 190721 din 14. 10.2008, adresă care se regăseşte în cursul urmăririi penale. Ulterior, la solicitarea instanţei de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la constituirea de parte civilă în cauză, aceasta a reiterat conţinutul adresei anterioare arătând că: „ s-a răspuns prin adresa nr. 151373 din 06. 04. 2010 în sensul că-şi menţin poziţia deja exprimată”.
ADS se consideră păgubită
Totodată, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie a efectuat o adresă către Agenţia Domeniilor Statului prin care solicita ca aceasta să îşi exprime punctul de vedere cu privire al constituirea de parte civilă în cauză, ca urmare a cererilor formulate de inculpaţi în care învederau că această instituţie ar avea calitatea de parte civilă. Agenţia Domeniilor Statului, prin adresa nr. 36054 din 28.05. 2010, la solicitarea instanţei, a răspuns că :” în cazul în care instanţa va admite excepţia lipsei calităţii procesuale a părţii civile- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - să se ia act că ADS se substituie Ministerului Agriculturii ca parte civilă cu suma cu care această instituţie s-a constituit parte civilă în cauză.
Reguli clare
Totodată, a comunicat că în conformitate cu dispoz. art. 6 din Lg. Nr. 268/2001, privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri pentru utilitate publică şi privată a statului cu destinaţia agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, după deducerea cheltuielilor aprobate, prin bugetul de venituri si cheltuieli al ADS, veniturile astfel rezultate se virează semestrial Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei si Pădurilor, în contul fondului denumit „Dezvoltarea Agriculturii Româneşti”. ADS a avut întotdeauna calitatea de subordonat a Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, fiind finanţată iniţial din surse extrabugetare şi ulterior, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, în prezent fiind finanţată tot de la bugetul de stat.
În acord cu soluţia adoptată de către prima instanţă de judecată, Curtea consideră că în cauză prejudiciul cauzat prin faptele inculpaţilor a afectatîn mod direct bugetul de stat prin intermediul bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, în subordinea căruia se afla atât ICA cât şi ADS, Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale avand calitatea procesuală necesară pentru constituirea de parte civilă în procesul penal.
Pedepse exemplare
Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, pe 8 august 2014, la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a decis Curtea de Apel Bucureşti. Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare. Decizia de condamnare a fost luată de judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea de la Curtea de Apel București.