Hamas este o organizație paramilitară palestiniană islamistă. Scopul său declarat este cucerirea teritoriilor aflate în cadrul statului Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza. UE, Canada, SUA și Israel consideră Hamas un grup terorist, condamnat de ONU, scrie Wikipedia. Tot de pe acest site mai aflăm că a câștigat alegerile din teritoriile palestiniene în 2006. Dar care e relația Hamas cu atotputernicul Mossad?
Ahmed Yassin, liderul spiritual al mișcării islamiste palestiniene, înființa în anii 1970, la Cairo, o "asociație de caritate islamică", care avea să evină ce azi cunoaștem sub numele de Hamas.
La vremea aceea palestinienii erau conduși de Fatah și de OEP, controlate de Yasser Arafat, cel care avea să primească Premiul Nobel pentru Pace. Ambele grupări erau susținute de URSS.
Premierul Israelului, Golda Meir, a crezut că Ahmed Yassin și a sa mișcare islamică aveau să pună cu botul pe labe socialismul de inspirație sovietică al OEP și Fatah.
Saptămânalul israelian "Koteret Rashit" scria, în octombrie 1987: "Asociațiile islamiste, precum și universitatea islamică, au fost susținute și încurajate permanent de autoritatile militare israliene. Ele erau singurele autorizate să primeasca sponsorizări importante de peste hotare."
Pe baza sponsorizărilor din străinătate, tolerate de Israel, islamiștii lui Yassin au început să construiască orfelinate și clinici medicale, dar și școli unde îndoctrinau copiii, ateliere de reparații, dând de lucru multor palestinieni. Universitatea Islamică din Gaza a format, între timp, mii de specialiști în toate domeniile.
"Autoritățile militare israeliene din anii '80 vedeau în afirmarea islamiștilor din Palestina cea mai bună contrapondere la "socialismul" subvenționat de URSS al OEP și al Fatah", scria "Koteret Rashit".
La sfârșitul lui 1992, numai în Gaza erau 600 de moschei! Datorită Mossadului (Institutul Israelian pentru Informații Secrete și Scopuri Speciale), islamiștii și-au întărit prezența în teritoriile ocupate, în dauna socialiștilor din OEP și Fatah, sponsorizați de Moscova.
În 1984, Ahmed Yasin este arestat și condamnat la 12 ani de închisoare după descoperirea unui depozit de arme, devenind martir al poporului palestinian.
În octombrie 1987 începe Intifada condusă de OEP și Fatah.
Ahmed Yassin, din pușcărie, creează imediat Hamas (Mișcarea de Rezistență Islamică): "Dumnezeu este începutul nostru, Profetul este modelul nostru, iar Coranul reprezintă Constituția noastră" - proclamă el în art. 7 din statutul organizației, care stipula și "distrugerea Israelului" precum și recursul la o "violență extremă".
În 1993, Hamas respinge Acordurile de la Oslo (Declarația de Principii asupra Autoguvernării), iar Yassin lupta contra implementării Acordurilor.
Hamas și șeicul Ahmed Yassin sunt cei care au planificat atacul dinaintea întâlnirii dintre negociatorii israelieni și cei palestinieni, privind recunoașterea Israelului de către Consiliul Național Palestinian.
Premierul Benjamin Netanyahu l-a eliberat, surprinzător, pe Ahmed Yassin din închisoare din "considerente umanitare". ÎmpreunĂ cu președintele SUA Bill Clinton, Netanyahu i-a cerut lui Arafat, culmea, să "controleze Hamas".
Arafat nu prea a mai avut ce face, deoarece în timpul războiului din Golf din 1991 l-a susținut pe Saddam Hussein, fiind tăiat de la orice finanțare de emiratele din Golf. În schimb, șeicul Ahmed Yassin primise sute de milioane de dolari la aceleași emirate.
Astfel, bugetul Hamas a devenit mai mare decât cel al Autorității Palestiniene, condusă de Arafat.
Israelul nu a făcut nimic pentru a împiedica fluxul de capital către Hamas.
Ze'ev Schiff si Ehud Ya'ari în cartea "Intifada", publicată în 1989 la doi ani dupa crearea Hamas,
scriau: "Organizația pentru Eliberarea Palestinei suspectează Israelul de a complota pentru întărirea Hamas și pentru a îndrepta aceasta organizație islamistă contra susținătorilor lui Arafat, creând astfel premisele unui război civil palestinian. Mulți ofițeri din Statul Major israelian cred că ascensiunea fundamentalismului în Ținutul Gaza trebuie neaparat exploatată, pentru a slăbi OEP".
Tony Cordesman, fost ofițer CIA specializat în problemele Orientului Apropiat la "Center for Strategic Studies", afirma că Israelul susține, în secret, Hamas pentru a dilua forța OEP.
Potrivit Departamentului de Stat, finanțarea Hamas, mișcarea pur islamică, venea de la statele arabe bogate în petrol și, indirect, din Israel.
În timp ce lichida discret anumiți lideri din Hamas, Israelul urmarea promovarea altora, dintre agenții de influență infiltrați în organizație de Mossad.
După ce OEP și-a mutat baza de operațiuni la Beirut, Hamas a rămas singura organizație care acționa în teritoriile palestiniene.
Richard Sale, de la UPI, scria pe 18 iulie 2002, în articolul "Analiză: Istoria Hamasului este legată de Israel", că deși, aparent, Israelul și Hamas poartă un război crâncen, surse din serviciile secrete americane au dezvăluit că Ierusalimul finanțează organizația, prin intermediari, pentru a-și susține agenții de influență infiltrați și a-i propulsa la vârful organizației.