Dan Andronic alături de jurnalistul Mirel Curea, au fost invitați la o nouă ediție a podcastului „HAI LIVE! Cu Turcescu”, prezentată pe canalul de Youtube „Hai România”. Acest episod l-a avut ca moderator pe Robert Turcescu.
Acest episod prezintă o comparație între defilarea României de la Olimpiada de vară din anul 1984 și recenta controversă de la Untold. În contextual boicotului masiv adoptat de țările din Blocul Estic, România a luat decizia de a participa la această competiție. Astfel, a fost una dintre puținele țări din blocul comunist care au luat parte la această olimpiadă.
Momentul unic versus controversa modern
Prezentatorul acestui podcast, Robert Turcescu, și-a arătat aprecierea în ceea ce privește clipul de la olimpiada din 1984. Acesta a spus că episodul în care a defilat România reprezintă un moment pe care nu îl mai găsești în zilele noastre. Turcescu a făcut o comparație între episodul cu Sam Smith de la Untold și evenimentul de la Jocurile Olimpice.
„Erau și vremuri în care se putea deschide o olimpiadă în mod firesc. Defilau delegațiile olimpice. Mie mi-a plăcut toată povestea asta. Pare o lume nu că dispărută, ci o lume la care nu te mai întorci, la genul ala de normalitate”, a susținut moderatorul acestei ediții.
„Nu a fost un moment de unitate în care spiritual olimpic a triumfat. A fost un moment politic, care nu ne-a ajutat deloc, nu l-a ajutat pe Ceaușescu”, spune Dan Andronic despre respective ediție.
Modalitățile de protest ale fiecărei generații
Invitatul podcastului, Mirel Curea, scoate în prim-plan aspectul interesant al comportamentului tinerilor de-a lungul generațiilor. Acesta a subliniat faptul că manifestările de rebeliune și dorința de a fi diferit sunt fenomene naturale într-o societate. Astfel, în opinia sa, tinerii fiecărei generații adoptă stiluri diferite împotriva conformismului.
Ca urmare, invitatul face o paralelă între evenimentul de la Untold menționat și protestele din anii 60-70 ale tinerilor. În esență, manifestările respective fac parte dintr-un ciclu prin care trece orice generație.
„Pe voi chiar vă derutează că apar puști care experimentează și li-se pare atrăgător? E un mod de a protesta. Eu am apucat perioada hippie. Noi protestam cu plete, cu pantaloni evazați. Eu la șapte ani în 1967 m am dus la concertul lui Raia Hit. Era o formă de a protesta, de a fi altfel decât părinții. Este un ciclu absolute firesc. Sunt puțini și se manifestă în toate epocile. Absolut toate generațiile au manifestarea aceasta. În 1990 eu eram „tefelist”. În loc să stau în redacție eu eram toată ziua în Piața Universității ca să facă instrucție cu mine un informator al securității. Îmi spunea când să stric „jos comunismul” când să strig „jos Iliescu”. Este blenoragia pe care orice licean mai zvăpăiat o contactează”, a explicat Mirel Curea.