Momentul arestării lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Alex Mihai Stoenescu: „A stat în închisoare 11 ani”. Video

Arestarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, discutată la podcastul „Evenimentul Istoric”. Sursa foto: arhiva companiei

Atunci când vine vorba despre unele dintre cele mai mari personalități politice de la noi din țară, Gheorghe Gheorghiu-Dej se regăsește printre ele. Viața și parcursul fostului dictator sunt încă discutate de istorici. Alex Mihai Stoenescu a oferit mai multe detalii despre instruirea ca agent NKVD a acestuia, despre biografia sa muncitorească, dar și despre perioada pe care a petrecut-o în închisori.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a oferit mai multe informații despre arestarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej într-o nouă ediția a podcastului „Evenimentul Istoric”. Aceasta a fost difuzată vineri, 8 noiembrie, pe canalul de YouTube „Hai România”.

Arestarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

Alex Mihai Stoenescu a evidențiat mai multe aspecte legate de arestarea fostului dictator comunist. Mai exact, el a precizat că evenimentul a avut loc la data de 15 februarie 1933.

„A fost judecat la Consiliul de Război al Corpului Doi Armată și condamnat ca agitator comunist, prin sentința numărul 571 din 19 august 1933, la 12 ani de muncă silnică. Deci 12 ani de închisoare, la muncă silnică, a fost trimis prin mai multe închisori. Gheorghe Gheorghiu-Dej a stat în închisoare 11 ani. El toată perioada 1922- 1944 a stat în închisori. A fost deținut la închisorile Văcărești, Aiud, Ocnele Mare, Craiova, Galați, Iași, Doftana și apoi în lagărul de deținuți politici de la Târgu Jiu”, sunt informațiile pe care le-a oferit istoricul în cadrul podcastului.

El a mai adăugat, ulterior, că în toată această perioadă pe care a petrecut-o închis, Gheorghe Gheorghiu-Dej a dobândit calitatea de șef al grupării comuniste, mai ales a celei românești.

„La care s-a atașat, după cum știm, și tânărul Nicolae Ceaușescu. A fost primit în acest grup. Și Gheorghe Gheorghiu-Dej devine liderul Partidului Comunist din închisori. Și acolo se formează un nucleu”, a mai precizat istoricul.

Transferul în lagărul de la Târgu Jiu

Un moment important pentru biografia politică a fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej l-a reprezentat mutarea acestuia în lagărul de la Târgu Jiu. Este vorba de apariția unor contestări ale calităților de lider ale acestuia al Partidului Comunist.

„Prima contestare, care este cumva ciudată, pentru că nu știm cauza reală a acesteia, a venit de la activistul de partid Alexandru Iliescu. Conflictul între cei doi a fost prezentat uneori ca fiind pentru putere. Alexandru Iliescu ar fi vrut să preia el conducerea grupării comuniste din închisori. Ceea ce mi se pare neverosimil, pentru că acesta era un agent oarecare”, a mai precizat istoricul.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul Istoric” de vineri, 8 noiembrie 2024, poate fi vizionată aici.