Mohammad Munaf, condamnat la 10 ani de închisoare pentru răpirea celor trei jurnaliști români în Irak, a fost . În 15 zile trebuie să părăsească România

Sursa foto: Captură TV Antena 3

Celebrul Mohammad Munaf a primit vestea că va fi eliberat din închisoare, după ce a fost condamnat în dosarul răpirii jurnaliștilor. Munaf a fost condamnat pentru terorism, fiind acuzat că a pus la cale răpirea jurnaliștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion, el având rolul de ghid, în Iraqul devastat de război.

Judecătorii de la Tribunalul Ilfov au decis să îl elibereze pe Munaf din închisoarea Jilava, acolo unde executa pedeapsa de zece ani de închisoare pentru terorism, sentința fiind definitivă.  Potrivit surselor EVZ, Mohammad Munaf a fost luat de la Jilava de o mașină MAI și dus la Serviciul de Imigrări al Județului Ilfov, unde i s-a adus la cunoștința că nu mai are drept de ședere în România. Lui Mohammad Munaf i se va elibera o adeverință, valabilă pentru 15 zile. În aceasta perioadă trebuie să părăsească România.

În prima fază, la Judecătoria Sectorului 4 București, judecătorul a decis să nu îl elibereze pe Mohammad Munaf, considerând că acesta nu a dat dovadă de îndreptare după fapta comisă. În închisoarea din România, Munaf a executat șapte ani și două luni de închisoare, din pedeapsa de zece ani.

„Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 Cpp raportat la art. 59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art. 5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul - condamnat MOHAMMAD MUNAF (date). Dispune liberarea condiţionată a petentului - condamnat de sub puterea MEPI nr. 160/2008 emis de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 122/2008”, se arată în decizia Tribunalului Ilfov.

S-a infectat cu Covid 19

În 2021, Mohammad Munaf a încercat din nou să iasă din închisoarea Jilava, dar judecătorii nu au fost de acord.

La momentul respectiv, Mohammad Munaf le-a spus magistraților că se află în închisoare de foarte mult timp, cinci ani petrecuți în Iraq, unde la final a fost achitat, iar mai apoi, la întoarecerea în România a primit zece ani pentru terorism.

„Arată că petentul a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani închisoare, iar din actele depuse la dosarul cauzei reiese că acesta a fost achitat în Irak pentru aceeași infracțiune. Astfel, arată că petentul a stat în închisoare timp de 5 ani și 10 luni în Irak pentru aceeași faptă pentru care a fost achitat, iar în România a stat aproape 6 ani de zile. Așadar, petentul a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani închisoare și a stat arestat timp de 11 ani și 10 luni”, a susținut avocatul lui Munaf.

În închisoarea din România, deținutul nu a fost sancționat niciodată, primind în schimb nouă recompense pentru atitudinea pe care a avut-o în perioada în care a fost închis.

Condamnat la moarte în Iraq

Cetățeanul arab, cu cetățenie română, a devenit celebru după ce a fost acuzat că s-a implicat alături de Omar Hayssam, în răpirea a trei jurnaliști români, respectiv Ovidiu Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion.

Pe 28 martie 2005, cei trei au fost răpiți, alături de Munaf, iar pentru eliberarea lor s-a cerut o recompensă de de 4 milioane de dolari.

După două luni, cei trei jurnaliști au fost eliberați în urma unei operațiuni a trupelor speciale. La acel moment a fost eliberat și Munaf, dar acesta a rămas în custodia SUA, și judecat în Iraq pentru complotarea sa în răpirea celor trei jurnaliști. În prima fază a procesului, Munaf a fost condamnat la moarte, după care achitat.