Miturile istorice ale românilor: Zamolxis, primul zeu

Următorul episod al serialului „Miturile istorice ale românilor”, ce va fi publicat mâine în ediția tipărită a „Evenimentului zilei” sub semnătura lui Alex Mihai Stoenescu , este dedicat zeului suprem al geto-dacilor, Zamolxis.

Despre geții de la Istru care l-au înfruntat pe Darius, comandantul perșilor, Herodot a spus că sunt „cei mai viteji și mai drepți dintre traci”. Curajul lor se datora faptului că aveau credința că sunt nemuritori. Ea provenea din învățăturile unui reformator pe nume Zalmoxis, care ar fi fost sclav/elev al lui Pitagora și care s-ar fi întors în țara lui, dându-le geților legi și o religie.

După moarte, Zamolxis a fost zeificat și a devenit divinitatea supremă a geto-dacilor. Aceștia îi trimiteau câte un sol pământean: „Tot în al cincelea an aruncă sorţii şi întotdeauna pe acel dintre ei pe care cade sorţul îl trimit în solie la Zalmoxis/Zamolxis, încrediţându-i de fiecare dată toate nevoile lor”. Trimiterea solului se face astfel: câţiva dintre ei, aşezându-se la rând, ţin cu vârful în sus trei suliţe, iar alţii apucândul de mâini şi de picioare pe cel trimis la Zalmoxis, îl leagănă de câteva ori şi apoi, făcându- i vânt, îl aruncă în sus peste vârfurile suliţelor.”