Cercetătorii au rar șansa de a descoperi în arhivele declasificate răspunsul la marile întrebări pe care și le pun.
Este însă foarte interesant, nu numai pentru istorici, ci și pentru marele public, să vadă cum se raportează cei mai importanți liderii politici ai lumii la anumite probleme când nu sunt constrânși să-și măsoare cu grijă cuvintele. Convorbirea purtată de liderul sovietic Mihail Gorbaciov cu președintele Franței Francois Mitterrand la Paris pe 5 iulie 1989 nu face excepție, e cât se poate de relaxată, mai ales că e purtată în timpul mesei pe care cei doi au luat-o în reședința președintelui francez.
Trebuie să vă informez de la bun început că documentul publicat de prestigiosul Wilson Center prezintă numai pasaje din discuție și că acestea au fost puse la dispoziție de Fundația Gorbaciov, așa că nu e exclus ca unele lucruri să fi fost cenzurate.
Iată ce păreri au schimbat cei doi lideri despre România lui Ceaușescu!
„Mitterrand: Așadar, mergeți mâine în România. Am apreciat răspunsurile cu privire la România pe care le-ați dat în timpul interviului dumneavoastră la emisiunea TV "Antenne-2" și la postul de radio "Europe-I" (Interviul a avut loc după conferința de presă de la Palatul Elysee din aceeași zi - 5 iulie 1989). În același timp, cu toții înțelegem că România este o adevărată dictatură. Singurul lucru neclar este cine este dictatorul? Ceaușescu sau soția lui?
Gorbaciov. Totuși, ar trebui să facem o evaluare realistă a situației. România era o țară agrară înapoiată, iar acum este un stat industrializat dezvoltat. Provocarea este de a completa baza economică și socială care a fost creată cu o formulă politică adecvată. De exemplu, România a rezolvat complet problema locuințelor. Aceasta este o mare victorie. Dar Ceaușescu este speriat de democrație. Apropo, mi-a spus că măsurile pe care noi le luăm acum în URSS, în cadrul perestroika, el le-a pus deja în aplicare în România acum 10 ani.
Mitterrand. V-a spus asta? România, desigur, ar putea folosi perestroika. Am vizitat Romania cu ani în urmă. După aceea nu m-am mai întors...
Gorbaciov. Ceaușescu probabil a scris "un plan de acțiuni" pentru dumneavoastră.
Mitterrand. Exact. De când este secretarul general al partidului comunist român?
Gorbaciov. Începând din 1965.
Mitterrand. Orice putere caută un mod de a-și găsi locul în istorie. Am citat ieri deja aceste cuvinte ale lui Tacitus, "omul atinge întotdeauna limita propriei sale puteri". De aceea, democrația trebuie să aibă un mecanism de echilibrare politică. Contrar lui Ceaușescu, care ia măsuri drastice, Todor Zhivkov acționează într-un mod mai inteligent”.
Sunt foarte multe lucruri de discutat pe marginea cuvintelor schimbate de cei doi președinți. Ce informații avea Mitterrand despre puterea Cabinetului 2 în România? A existat vreo acțiune coordonată între sovietici și francezi împotriva liderilor est-europeni care respingeau democrația?
Eu însă la altceva v-aș invita să meditați. Atinsese, într-adevăr, România lui Ceaușescu, așa cu spune Gorbaciov, stadiul de stat industrial dezvoltat? Era economia românească într-o situație avantajoasă pe plan internațional sau fabricile și uzinele noastre erau bune doar ca fier vechi, așa cum s-a „dovedit” după revoluție?