La sfârșitul celui de al doilea război mondial, numele lui Otto Skorzeny era faimos în întreaga lume. Acținile sale, de o îndrăzneală fără margini, stârniseră admirația tuturor, camarazi și inamici deopotrivă.
În 1943, a reușit să-l elibereze pe Benito Mussolini, care după înlăturarea de la putere, era ținut prizonier într-un hotel din Munții Apenini.
În octombrie 1944, trimis de Hitler care avea informații că ungurii negociază cu sovieticii, îndrăznețul ofițer german l-a răpit pe fiul dictatorului Miklos Horthy, silindu-l pe acesta să-i cedeze puterea lui Ferenc Szalasi.
Dar numele lui Skorzeny era legat și de alte planuri temerare - răpirea liderului comunist Tito și a comandantului american Eisenhower sau complotul legat de asasinarea simultană a lui Roosevelt, Churchill și Stalin în timpul Conferinței de la Teheran.
În ciuda trecutului său nazist sau poate tocmai din această cauză, Otto Skorzeny a lucrat spre sfârșitul vieții cu Mossadul israelian.
După război, a fost achitat de un tribunal militar aliat, deși luptase îmbrăcat în uniforma inamicilor săi și ar fi putut fi executat pentru asta.
După eliberare, s-a mutat în Spania, aflată la acea vreme sub conducerea lui Franco. A devenit om de afaceri, dar se pare că și-a ajutat mulți dintre foștii camarazi din SS să-și găsească refugiu în Spania sau America latină. La un moment dat, a colaborat și cu egiptenii, antrenând luptători de commando.
Într-o seară, în timp ce lua masa cu mult mai tânăra sa soție ăntr-un restaurant din Madrid, Skorzeny a fost abordat de un cuplu- un bărbat elegant trecut de 40 deani și partenera sa, o frumoasă fată cu vreo douăzeci de ani maitânără. Cei doi s-au prezentat drept turiști germani care fusesră jefuiți de tot ce aveau - bani, acte...
În ciuda întâmplării, cele două cupluri s-au distrat extrem de bine toată seara, iar soția lui Skorzeny i-a invitat să-și petreacă noaptea în casa lor, iar cei doi au acceptat rapid.
Părea să existe o stranie atracție sexuală între cele două cupluri, dar la un moment dat, amabila gazdă a scos pistolul și le-a spus oaspeților că știe că sunt agenți ai Mossadului veniți să-l lichideze. Cei doi au recunoscut, dar numai pe jumătate. Sunt, într-adevăr, agenți israelieni, dar au venit să-i propună un târg,o dacă ar fi vrut să-l lichideze ar fi avut de nenumărate ori prilejul.
Skorzeny le-a răspuns că pentru el ar fi mai simplu să-i ucidă, dar tânăra evreică i-a dat o replică inspirată. „Dacă ne ucizi, cei care vor veni după noi nu se vor mai deranja să bea un pahar cu tine înainte să-ți zboare creierii”.
Amenințarea a funcționat, după un minut de tăcere, fostul ofițer SS a întrebat cu ce le poate fi de folos. Israelienii i-au spus că au nevoie de informații și sunt gata să-l plătească regește. „Banii nu mă interesează, am destui”, le-a răspuns Skorzeny, care le-a cerut însă altceva: „Vreau ca Simon Wiesenthal să șteargă numele meu de pe lista criminalilor de război. Eu nu am comis nicio crimă.”
Cei doi au spus că vor încerca să rezolve problema, iar colaborarea a început. Skorzeny a fost chiar invitat în Israel ca să afle în amănunt ce informații vor noii săi colaboratori. Gazdele l-au dus să viziteze și memorialul victimelor nazismului, dar fostul ofițer SS n-a arătat vreo urmă de remușcare. A păstrat totuși tăcerea, plin de respect.
Când a fost întrebat cum de a acceptat atât de repede să colaboreze, Skorzeny a spus că, dat fiind că este trecut pe lista criminalilor de război, poate fi lichidat oricând, iar colaborând își apără viața. Ce i-au cerut agenții Mossad fostului erou al lui Hitler și cum și-a îndeplinit el misiunea, o să vă povestesc în materialul de mâine.