Mircea Geoană, adjunct la șefia NATO, își conturează deja imaginea de viitor președinte al României. Deși clasat pe locul trei în preferințele românilor în sondajul CURS, el se situează pe primul loc conform unui sondaj realizat de INSCOP.
Mircea Geoană, optimist pentru alegerile prezidențiale
Mircea Geoană este ferm convins că anul 2024 va aduce alegerea unui președinte independent, neafiliat unei formațiuni politice.
„După războaie seculare, rămâne cum am stabilit: anul 2024 este anul independenților în România!", scrie Mircea Geoană pe Facebook.
Mircea Geoană se clasează pe locul trei în preferințele românilor, conform unui sondaj efectuat de CURS,. Același sondaj arată că în că în cazul în carealegerile prezidențiale ar avea loc pe 14 iulie, Marcel Ciolacu, prim-ministru și lider al PSD, ar obține 30% din voturi. Acest rezultat nu este unul neașteptat, având în vedere că, „în mod tradițional”, PSD reușește să își propulseze candidatul în turul al doilea al alegerilor prezidențiale fără mari dificultăți.
Pe 4 iulie, coaliția a hotărât ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc pe 24 noiembrie, iar al doilea pe 8 decembrie.
Acuzații grave de plagiat
Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO și posibil candidat la alegerile prezidențiale din toamnă, se află în centrul unui scandal de plagiat.
Conform unei investigații realizate de jurnalista Emilia Șercan și publicate pe site-ul PressOne, Geoană ar fi preluat în teza sa de doctorat zeci de pagini din rapoartele oficiale ale foștilor președinți americani Bill Clinton și George W. Bush. Aceste pasaje au fost utilizate fără a menționa sursele originale și fără a fi încadrate în ghilimele, ceea ce constituie o încălcare gravă a normelor academice privind originalitatea și atribuirea surselor.
Teza de doctorat a lui Mircea Geoană, susținută în 2005 la Academia de Studii Economice din București, se axează teoretic pe integrarea României în structurile euro-atlantice. Cu toate acestea, potrivit analizei PressOne, subiectul central reprezintă doar 1,4% din totalul lucrării. În schimb, un număr semnificativ de pagini este dedicat economiei americane și diverselor aspecte ale acesteia, cum ar fi politicile monetare ale Rezervei Federale, fuziunile corporative, evoluția pieței NASDAQ, inflația și deficitul bugetar al Statelor Unite.
Această discrepanță ridică semne de întrebare cu privire la relevanța și originalitatea contribuției academice a lucrării.
Investigația PressOne a dezvăluit că cel puțin 78 din cele 279 de pagini ale tezei lui Geoană conțin texte, grafice și tabele preluate fără atribuire din diverse surse. Printre acestea se numără rapoartele economice prezentate Congresului SUA de către președintele Bill Clinton în 1999 și de George W. Bush în 2002 și 2003.